Kultur i Bergen

Skrevet av: Utdanning i Bergen

Foto:

Bergen har et yrende kultur- og festivalliv. Mye er det studentene selv som står bak.

Bergens omdømme som kulturby har lange tradisjoner. På musikkscenen har Bergen fostret internasjonale storheter som Edvard Grieg, Ole Bull og Harald Sæverud, og byen er hjem for et av verdens eldste orkester - Bergen Filharmoniske Orkester feirer 250 år i 2015. Bergen er også fødebyen til Ludvig Holberg, og her har vært drevet teater siden Ole Bull i 1849 stiftet Det norske teater, hvor både Bjørnstjerne Bjørnson og Henrik Ibsen var tilknyttet.

Bergen er fremdeles en høyst levende kulturby, som både fostrer frem egne artister med nasjonal og internasjonal suksess. Bergensbaserte grupper som Enslaved, Røyksopp og Kings of Convenience har gjort internasjonale karrierer, mens band og musikere som Datarock, John Olav Nielsen og Gjengen, Fjorden Baby, Razika, Sondre Lerche, Lars Vaular og A-laget er velkjent i hele Norge. På humorscenen er Ylvis, Raske Menn, Vidar Magnussen, Stian Blipp, Dagfinn Lyngbø og Marit Voldsæter store navn.

Er du musikkinteressert er Bergen rett by å være i. Flere internasjonale artister har de siste årene besøkt Bergens storstue Koengen, der de største konsertene holdes. Blant andre Rolling Stones, Neil Young, Bob Dylan, Rihanna og Bruce Springsteen. I tillegg holdes det konserter flere ganger i uken på konsertstedene USF Verftet, Hulen, Kvarteret, Grieghallen og Garage. Gjennom året arrangeres også flere musikkfestivaler, med Festspillene, Nattjazz og Bergenfest som de største.

Her er noen smakebiter på det tilbudet som venter deg som student i Bergen. Mange av stedene tilbyr også studentbilletter til en rimelig penge. For fullstendig oversikt over kulturlivet i Bergen, kan du lese mer på våre sider studentbergen.no

 

MUSIKK

Bergen Live: Arrangerer de største konsertene i Bergen, med norske og internasjonale artister.

Kvarteret: På studentkulturhuset i Bergen arrangeres det flere konserter hver uke, alt fra up&coming-band til velkjente størrelser, booket av studentene selv.

Hulen: Den studentdrevne konsertscenen er flere ganger kåret til Norges beste konsertscene, og har et variert kvalitetsprogram hele semesteret.

Bergen Filharmoniske Orkester: Et av verdens fremste orkester byr på opplevelser av høy kvalitet hver eneste uke i Grieghallen.

 

TEATER OG SCENE

Den Nationale Scene: Nasjonal teaterinstitusjon med et omfattende program av norske klassikere, nyskrevne stykker og internasjonale verker.

Ole Bull Scene: Stor revy-, teater- og musikkscene med forestillinger og konserter hele året.

Bergen Nasjonale Opera: Setter opp de mest kjente operaene i Grieghallen i samarbeid med Bergen Filharmoniske Orkester.

StandUp Bergen: To stand-up-kvelder hver eneste uke, i tillegg til Humorlaberatoriet der mer ukjente komikerne får prøve seg på scenen.

 

KUNST OG MUSEUM

KODE - Kunstmuseene i Bergen: Et av de fremste museene for billedkunst, samtidskunst og design i Norden, med kjente verker av bl.a. Edvard Munch, J. C. Dahl, Tidemand & Gude og Christian Krogh

Universitetsmuseet i Bergen: Har noen av Norges største samlinger av kultur- og naturhistorske gjenstander, bl.a. den store samlingen av utstoppede dyr, fugler og marine arter (utstillingene i Naturhistorisk er stengt frem til 2018)

 

FESTIVALER

Festspillene: Norges viktigste festival for musikk og teater, og Nordens største i sin sjanger.

Nattjazz: Nasjonale og internasjonale artister i ulike sjangre, med hovedvekt på jazz.

Bergenfest: Stor musikkfestival med kjente artister innen sjangre som blues, rock og pop. På Bergenhus festning. 

Humorfest: Norges største humorfestival.

Bergen internasjonale Filmfestival: Norges største filmfestival som viser kortfilmer, spillefilmer og dokumentarfilmer.