Programutforming for Åpen dag

Prosjektgruppen har her samlet en del informasjon som kan være nyttig i planleggingen av ditt Åpen dag-arrangement. Nedenfor finner du mer informasjon om programtekster og anbefalinger og tips til hva som bør være med i et program. Les teksten nedenfor nøye før du melder inn arrangement og skriver programtekster.

Tekster til arrangementene

Målet med arrangementssidene er å få elevene til å melde seg på Åpen dag.

I tekstene skal vi formidle tydelig til deltakerne hva de kan forvente å oppleve på Åpen dag. Teksten bør være forståelig for de med minst forkunnskaper. 

Alle arrangementsbeskrivelsene skal inneholde disse elementene:

  • Svært kort beskrivelse av arrangementet
  • Svært kort beskrivelse av fagområdet som en innledning til programmet
  • Punktvis liste over hva som skjer på arrangementet
  • Eventuelt en kort utdypelse som beskriver hva som skjer på arrangementet

De besøkende på Åpen dag er ikke nødvendigvis lommekjent i Bergen. De er ikke vant til å bevege seg rundt på de ulike campusene. Informasjon om rom og adresse, må meldes inn. På selve dagen bør ansatte være tydelig tilstede som veivisere på campus.

Skriveprinsipper

  • Ikke bruk begreper som kan være vanskelige å forstå for målgruppen.
  • For eksempel bør vi unngå å bruke begrep som «humaniora», «estetikk», «institutt» og «studiepoeng» uten at disse blir forklart.
  • Unngå også å bruke kompliserte titler på personene som skal snakke. Deltakerne vet som regel ikke hvem disse er, selv om det er framragende forskere.
  • Tekstene skal følge klarspråk-prinsipper. Ikke bruk kansellistil. Bruk aktive formuleringer heller enn passive formuleringer. Bruk “du” i stedet for “man”.
  • Teksten skal være skannbar. Brukeren skal raskt kunne skaffe seg oversikt over innholdet.
  • Unngå lange setninger. Sett punktum!
  • Lag mellomtitler.
  • De elevene som er mest interesserte, vil gjerne ha tilgang til mer informasjon. Dette kan løses gjennom lenker som ligger i den løpende teksten, i kontekst av en brukeroppgave, eller tydelige «call to action»-lenker plassert under hvert avsnitt.
 

Forslag til program

Enkelte fagmiljø har bedt om en arrangementsmal som viser hvordan et arrangement kan bygges opp. Basert på tilbakemeldinger fra deltakerne har prosjektgruppen utarbeidet et forslag.

Forslag til program for Åpen dag
Tid Innhold
5 minutter Velkomst fra en faglig eller administrativ representant
Kort informasjon om hvordan studiet er bygd opp og praktisk informasjon for nye studenter som begynner på denne studieretningen.
40 minutter Faglig smakebit!
For eksempel en eller to korte forelesninger og/eller praktiske øvelser.
10 minutter Studentinnlegg
Hvordan er studiehverdagen på dette studieprogrammet?
10 minutter Arbeidsmuligheter
Informasjon om arbeidsmuligheter etter fullført utdanning. Kan for eksempel holdes av faglig ansatte, tidligere studenter, næringsliv osv.
10 minutter

Omvisning på relevante deler av campus
Hvor foregår forelesingene på dette studieprogrammet?
Hvor pleier studentene å møte opp til semesterstart?
Hvor er lesesalen og kantinen?

Studenter på studieprogrammet kan være med på omvisingen, slik at deltakere som har flere spørsmål kan få svar mens de er på omvisning.

Merk at dette bare er et forslag til de fagmiljøene som ønsker konkrete innspill til innhold på sine arrangement. Fagmiljøene kan naturligvis legge opp arrangement med lignende innhold, og disponere tiden helt annerledes mellom de ulike innslagene i programmet.

Studenter på studieprogrammet kan være med på omvisingen, slik at deltakere som har flere spørsmål kan få svar mens de er på omvisning.

Annet godt innhold

Fagmiljøene må gjerne også inkludere andre relevante elementer. Eller kanskje deltakerne vil møte relevante studentorganisasjoner og linjeforeninger?

For eksempel kan det være spennende å invitere deltakerne med på:

  • lab-øvelser
  • case-løsning
  • koding
  • utøvende musikk
  • fysisk aktivitet

Hjelp til programutforming

Dersom ditt fagmiljø trenger hjelp eller innspill til programutforming, kan du ta kontakt med prosjektgruppen gjennom den som representerer din institusjon i gruppen. Se også forslag til programinnhold nederst på denne siden. 

Du kan også kontakte Utdanning i Bergen via hei@utdanningibergen.no

Vi svarer ikke hendvendelser via dette skjemaet. Dersom du ønsker å komme i kontakt med oss kan du sende en melding til hei@utdanningibergen.no