Beskyttet tittel
Noen yrker krever at du har en beskyttet tittel. Få oversikt over hvilke utdanninger som gir beskyttet tittel, og hva som er fordelene og ulempene med å ta en slik utdanning.
I Norge er det en del yrker som krever at du har en beskyttet tittel. Ofte er disse jobbene sett på som kritiske for samfunnet, og det er viktig at personene som utfører jobbene har høy kompetanse som vi kan stole på.
Hva er en beskyttet tittel?
En beskyttet tittel er en "yrkestittel som krever at du har en bestemt utdanning og offentlig godkjenning eller autorisasjon." (Kilde: utdanning.no)
Eksempel på beskyttede titler
Graden du får når du tar en utdanning på universiteter og høgskoler er en beskyttet tittel. I Bergen kan du ta følgende grader:
Men mange spesifikke yrker har også beskyttede titler. Eksempel på slike yrker er
- Lege
- Advokat
- Fysioterapeut
- Tannlege
- Psykolog
- Sykepleier
- Siviløkonom
- Sivilingeniør
Yrker som ikke gir beskyttet tittel
Det er verdt å merke seg at mange av yrkene som du kanskje tror krever en spesifikk utdanning likevel ikke er beskyttet. Disse titlene sier mer om hva den ansatte gjør, enn hvilken utdanning vedkommende har.
Eksempel på den type yrker er arkeolog, ingeniør, lærer, journalist og økonom.
Hvilke utdanninger gir beskyttet tittel?
I Bergen kan du ta utdanning som fører til disse beskyttede titlene:
- Bioingeniør (HVL)
- Ergoterapaut (HVL)
- Farmasøyt (UiB)
- Fysioterapaut (HVL)
- Jordmor (HVL)
- Lege (UiB)
- Psykolog (UiB)
- Radiograf (HVL)
- Sivilingeniør (HVL)
- Sivilingeniør (UiB)
- Siviløkonom (HVL)
- Siviløkonom (NHH)
- Sosionom (HVL)
- Sykepleier (HVL)
- Sykepleier (VID)
- Tannlege (UiB)
- Tannpleier (UiB)
- Vernepleier (HVL)
- Vernepleier (VID)
Fordeler med beskyttet tittel
1. Kvalitetssikring
Hvis du tar en utdanning med beskyttet tittel vil utdanningen din være kvalitetssikring. Det kan for eksempel være lovpålagte prøver og tester du må igjennom.
2. Tillit
Siden utdanningene som fører til beskyttet tittel er kvalitetssikret, vil mange føle tillit til personer med slike titler.
Ofte er beskyttede titler også knyttet til jobber som ble sett på som spesielt viktige. Disse jobbene har i mange tilfeller høy anseelse i samfunnet, og noen ganger høy lønn.
3. Juridisk beskyttelse
Personer som ikke har utdanningen som kreves, kan ikke benytte tittelen i profesjonell sammenheng. Det betyr at arbeidsmarkedet er mer beskyttet, og at det skal mye til for at noen uten tittelen skal kunne overta jobben.
Ulemper med beskyttet tittel
1. Krevende utdanning
Utdanningene som føre til beskyttede titler er ofte lange og krevende. Det vil kunne være mange krav du må gjennom for å oppnå tittelen.
Ofte er det dessuten vanskelig å komme inn på disse studiene.
2. Mindre fleksibilitet
Siden utdanningene ofte er veldig spesialiserte, vil du ha mindre fleksibilitet til å bruke utdanningen til andre jobber. Det betyr at du vil kunne være utsatt hvis behovet for yrket endrer seg, eller hvis du ønsker å gjøre noe annet.
Utdanningene har ofte spesialiserte løp, som gir deg mindre valgfrihet til å tilpasse utdanningen etter dine interesser.
For utdanninger som varer i fem eller seks år er det ofte ikke mulig å hoppe av etter tre år og få en bachelorgrad.
3. Utfordringer i utlandet
Beskyttede titler gjelder ofte kun for landet der du har tatt utdanningen.
Det betyr at du kan få utfordringer hvis du ønsker å jobbe i et annet land. Dette gjelder både hvis du tar utdanningen i utlandet, og ønsker å jobbe i Norge, eller hvis du tar utdanningen i Norge og ønsker å jobbe utenlands.
4. Høyt press
I mange yrker som krever beskyttet tittel, vil det være strenge krav til utførelsen av jobben. For mange kan dette oppleves som et stort ansvar, og gi en stressende jobbhverdag.