- Tør å utfordre deg selv og tenke nytt

Den 21. og 22. september arrangeres Bergen Brainstorm av Start Bergen. Her kan du få testet din indre gründer, tøye kreative grenser og knytte kontakter og vennskap innenfor næringslivet og studentmiljøet. Vi har fått intervjuet lederen av Start Bergen, Hana Čolaković (23), og vinneren av fjorårets casekonkurranse, Kingsley Minh le Nguyen (24).

Konseptet til Bergen Brainstorm er enkelt: Studentene får tildelt en bedriftscase som de skal løse over to dager. Underveis kan deltakerne få hjelp av mentorer og tilgang til ulike typer verktøy. På lørdagskvelden presenterer de ulike gruppene sin løsning til en jury. Gruppen som kommer med den beste løsningen, vinner storpotten på hele 10.000 kr.

Ville ut av komfortsonen

Kingsley Minh le Nguyen var del av vinnerlaget som vant fjorårets casekonkurranse. Ifølge Nguyen, var det helt tilfeldig at han ble med i konkurransen. Østlendingen hadde ikke ennå rukket å bli kjent med byen da en venninne spurte om han ville delta på Bergen Brainstorm.

- Jeg tenkte okey, jeg er fersk i Bergen, helt ny. Vil komme meg ut av komfortsonen. Så uten noen forhåndskunnskaper så bare ble jeg med.

Nguyen, som selv hadde en bachelor i økonomi og administrasjon, endte opp i et team bestående av en dataingeniør, en markedsfører, en byggingeniør, og en havbrukingeniør. I Bergen Brainstorm er det nemlig ikke krav om at studentene melder seg opp som en gruppe.

- Du kan bare melde deg på, så vil Start Bergen sette deg i en gruppe.

Problemstillingen Nguyen og gruppen hans fikk var fra Sparebanken Vest: Hvordan ser fremtidens bank ut for unge? Løsningen ble en mobilapp-bankløsning som utviklet seg med barna. Med den idéen kunne gruppen lykkelig inkassere premiepotten på 10 000 kr.

En studentorganisasjon for unge grundere

Etter å ha vært med i casekonkurransen bestemte Nguyen seg å bli medlem av Start Bergen, og jobber nå som leder av interngruppen. Sammen med andre i studentorganisasjonen, blant annet lederen Hana Čolaković, jobber han aktivt med å fremme innovasjon og entreprenørskap blant studentene i Bergen.

- Det er en veldig flott arena til å møte likesinnede mennesker som er interessert i grundervirksomhet og entreprenørskap, forteller Čolaković.  

- Vi arrangerer case-konkurranser, ulike faglige arrangementer som vi ønsker at studenter skal dra utnytte av.

- Også har vi også sosiale aktiviteter som vi holder på med, tilføyer Kingsley.

Både Čolaković og Nguyen studerer for tiden master i innovasjon og ledelse ved Høgskolen på Vestlandet, og beskriver organisasjonen som en stor del av både det personlige livet og karrieren. For Nguyen, ble Start Bergen bokstavelig talt starten på et nytt liv her i Bergen.

- Da jeg kom til Bergen kjente jeg ingen. Nå kjenner jeg ikke bare folk innad Start, men også folk som har noe med Start å gjøre. For eksempel de som har vært i samarbeid med oss, altså næringslivet.

- Det åpner mange dører å være medlem hos oss, ikke bare ut mot næringslivet, men også menneskene eller studentene du møter innad studentorganisasjonen, stemmer Čolaković i.

- Jeg har flere som jeg anser som både kjempegode venner og potensielle samarbeidspartnere i framtiden.

Nguyen legger til at han kom i kontakt med BTO gjennom Start Bergen og jobber nå på internship stilling som forretningsanalytiker hos dem.

- Du kan tenke deg Start Bergen som et springbrett til arbeidslivet.

Oppfordrer studenter fra ulike fagfelt til å delta

I år er det BKK, BDO, Financial Innovation og Sparebanken Vest som har kommet med caser til Bergen Brainstorm. På arrangementet kommer blant annet Paul Evers, flerkulturell grunder og eier av chocolatier i Bergen, og Cecilie Hauge Ågotnes, grunder og forfatter av lavFODMAP, som foredragsholdere. Čolaković oppfordrer sterkt alle studenter å delta—uansett studiebakgrunn.

- Ulike bakgrunner og tverrfaglighet er en positiv ting, fastslår hun.

- Alle som vil kan bli med kan bli med å bidra til det så lenge du tør å utfordre deg selv og tenke litt nytt. Alle kan være innovative så lenge du har engasjementet og stå-på viljen.

Hvilket utbytte får studentene og bedriftene av å bli med på Bergen Brainstorm?

- Det er veldig god stemning, og en flott arena for å møte nye mennesker. Du får en ny måte å utfordre deg selv på, gjennom å tenke nytt i et sosialt, trygt og godt miljø. Bedriftene får innspill på hvordan man kan eventuelt løse problemer. De kan få øynene opp for noen studenter. Det utrolig mye potensiale å hente her, ved å delta på sånne typer arrangementer.

For studenter som fortsatt nøler med å delta, kan Čolaković fortelle at deltakerne får muligheten til å bruke ulike typer verktøy under konkurransen, samt kunne be om hjelp fra mentorer om det trengs. I tillegg får alle som deltar servert en fin middag under lørdagskvelden, når vinnerlaget skal kåres. Om det ikke er nevnt nok gode grunner fra før, legger Čolaković til et siste innsalg:

- Det er gratis.