Lyderhorn

Lyderhorn (396 moh.) er det vestligste av Bergens syv fjell og startfjellet for 7-fjellsturen. Fjellet kan bestiges fra flere steder og på toppen venter en strålende utsikt over innseilingen til Bergen og øyene i vest.

Lyderhorn skal etter folketroen ha vært samlingsplass for hekser på Valborgsnatten, Sankthansnatten og i julehelgen. Anne Pedersdotter som ble anklaget for hekseri i Bergen i 1590, var en av dem som skulle ha fløyet til Lyderhorn på heksestevne. 

Turveier til Lyderhorn

Lyderhorn er det byfjellet som ligger lengst fra sentrum, og det kan derfor være greit å ta første stykket med bil eller buss.

Gravdal/Laksevåg

Ta buss nummer 17 til Gravdal for å bestige Lyderhorn fra nordøst. Følg veien fra bussens endestopp til Norsk Undervannsinstitutt - NUTEC (her finnes også parkeringsplasser). Gå gjennom undergangen ved instituttet og fortsett på grusvei som slynger seg jevnt oppover, og videre til høyre på sti som fører fram til en trapp ned mot Skålevikvatna. Terrenget bærer lett innover før det stiger bratt opp mot toppen. Se rute Gravdal/Laksevåg på ut.no.

Loddefjord/Kjøkkelvik

Ta buss nummer 5 eller 6 fra Olav Kyrres gate til Loddefjord terminal. Fra busstoppet går du oppover hovedveien i nordlig retning forbi Kjøkkelvik skole, og tar av opp Lyderhornslien til høyre (ca. 15 minutter). I første kryss følger du vei opp til høyre. Det er skiltet mot Lyderhorn. Dette er den bratteste og korteste veien opp til Lyderhorn. Se rute Loddefjord/Kjøkkelvik på ut.no.

Du vil kanskje også lese disse?

Gullfjellet Blåmanen Skredderdalen