Bryggen i vårsol. Foto.

Byen e Bergen

Du har valgt Bergen som studieby, Noen ting er mer erkebergensk enn andre. Her er noen du bør kjenne til.

Buekorps

Du har kanskje sett dem. Hvis ikke har du definitivt hørt dem! Buekorps er en særbergensk tradisjon og finnes ingen andre steder i Norge (eller verden). Dette er nok en av grunnene til at bergensere har et elsk/hat forhold til dem. Buekorps (eller Bauekorps som noen sier) har sine røtter tilbake til borgervæpningen. Gutter som hadde fedre i borgervæpningen begynte å etterligne dem og sånn oppsto organiserte buekorps i Bergens gamle bystrøk. På 90-tallet ble det første jentekorpset etablert. I april/mai våkner de til live for fullt. 

Bergenssangen

Bergens bysang (eller nasjonalsang, som bergenserne kaller det) har mange navn: «Sang til Bergen», «Bergenssangen», «Udsigter fra Ulriken», «Jeg tok min nystemte» eller rett og slett bare «Nystemten». Sangen ble skrevet av dikteren og biskopen Johan Nordahl Brun i 1790, mannen som også er kjent som forfatter av «Norges Skaal / For Norge, Kiempers Fødeland». At Brun opprinnelig var trønder snakkes det sjeldent høyt om. Nystemten synges foran hver kamp på Brann Stadion, på hver åpning av Festspillene og på mange andre større og mindre arrangement. På 17. mai er Bergenssangen noen ganger mer fremtredende enn den norske nasjonalsangen. 

Hansa

De fleste studenter har på en eller annen måte stiftet bekjentskap med Hansa. Bryggeriet, oppkalt etter hanseatene (som gjorde Bergen til Nordens viktigste by fra 1300 til 1700-tallet), er noe av det mest typisk bergenske man finner. Hansa er Bergens største bryggeri, og ble etablert av Waldemar Stoud Platou i 1891.  I dag kan du besøke de gamle lokalene, som er gjort om til mikrobryggeri, bryggerimuseum, restaurant og festlokaler.

Skillingsbolle

Skillingsbollen er kanskje den mest bergenske av alle bergenske bakverk. Det var sannsynligvis hanseatene som tok skillingsbollene til Bergen, når kanel ble tilgjengelig gjennom handel med Østen, selv om opphavet er høyst usikkert. Skillingsboller er laget av søt gjærdeig som er penslet med smør, sukker og kanel. Navnet kommer av at bollene i sin tid kostet en skilling (i andre deler av landet kalles de kanelsnurr, kanel i singene o.l). Hvert år arrangeres skillingbollens dag i juni og BT kårer byens beste skillingsbolle hvert år.

Statsraad Lehmkuhl

Seilskipet Statsraad Lehmkuhl kalles gjerne for «Bergens stolte dame» eller «Bergens hvite dame». Til vanlig ligger den til kai i Vågen utenfor Bryggen og Rosenkrantztårnet. Skipet ble bygget som skoleskip for den tyske handelsflåten i 1914, men har vært i bergensk eie siden 1921 da det ble kjøpt av tidligere statsråd Kristofer Lehmkuhl. «Statsraaden» er et av tre norske skip av sitt slag, sammen med «Sørlandet» og «Christian Radich», og det største med sine 98 meter. Det er mulig å delta som mannskap på både korte og lengre seilaser.

Bergenserne er stolte av dialekten sin. Her finner du noen hyppig brukte ord og uttrykk og noen som ikke er fullt så mye i bruk lenger. 

Hallaien! – Lær deg bergensk!

Savner du noen bergenske fenomener i listen? Tips oss!