Få kontroll på den digitale studiehverdagen

Når hjemmet blir kontor, kan det oppstå mange utfordringer. Her kommer noen tips til hvordan du mestrer den digitale studiehverdagen.

Steg 1: Tilrettelegging

Om alt fra opprigg, komfort og en motiverende arbeidsplass. Lag deg en kreativ sone for pensumlesing og studiefokus.

1. Finn et dedikert sted

Dediker en plass hjemme til studier. Husk at dette skal være et sted du finner arbeidsro, flyt og fokus. Hold arbeid og fritid adskilt.

2. Kreativ studieplass

Lag en plass du trives og finner motivasjon. Vær kreativ. Skap et inspirerende rom fullt av positive assosiasjoner til det å studere. 

TIPS: Planter, plakater og farger kan være en god mental drivkraft. Lys er noe som særlig kan hjelpe på i vintermånedene.
3. Rydd pulten

En ryddig pult, et ryddig sinn. Ha alt på plass når du starter dagen, slik at du slipper å se på alt rotet du er nødt til å rydde senere. Du har også bedre orden i notater, kalendere og ting du trenger. 

4. Ha alt du trenger tilgjengelig

Forutse dagen. Ha klart alt nødvendig utstyr. Unngå unødvendige turer på kjøkkenet. Ha litt snacks på pulten, gjerne nøtteblandinger og frukt.

TIPS: Lag spillelister for ulik arbeidsflyt, eksempelvis for å sette i gang arbeidslysten, god studieflyt eller for å nå innleveringsfristen.

Steg 2. Studie – flyt, planlegging og struktur

Om rytme, flyt og prokrastinering. Hvordan finne de riktige studiemetodene, holde fokus og bruke de digitale flatene for det de er verdt. 

1. Hold døgnrytmen

Forsvinner døgnrytmen forsvinner struktur. Ikke bryt studierutinene. Prøv å få til en effektiv start på dagen, da kan du ha god samvittighet i pausene dine.

2. Sperr fristelsene ute

Når hjem og kontor er samme sted, er det viktig å stå imot fristelsene. Ikke bare “en episode til” eller endeløs scrolling i sosiale medier. Last ned en app som belønner deg når du låser telefonen i intervaller.

3. Sett realistiske mål - bruk kalender og kartlegg dagen

Lag en kalender, planlegg frem i tid og ha realistiske, konkrete mål for dagen. Når du målene dine, holder du motivasjonen oppe.

4. Arbeidsflyt – Bruk de digitale flatene

Mange forelesninger er digitale og tilgjengelige over lenger tid. Bruk de digitale flatene til din fordel, og planlegg når du ønsker å lese, høre på forelesning, eller jobbe i gruppe. Slik kan du kontrollere arbeidstypen etter eget ønske og behov.

TIPS: Bruk en app eller metode for arbeidsflyt, som for eksempel Pomodoro-teknikken, eller “Shut Up And Write”- teknikken. Disse metodene fokuserer på effektive økter med hyppige og kortere pauser.

Steg 3. Pauser – strekk, luft, avkobling, fritid

Om bevegelighet, avbrekk og egen tid. Finn den beste sitteposisjonen, ta deg en tur og hold pausene bekymringsfrie. 

1. Husk å strekke på bena

Ha faste pauser. Start med en oppkvikkende luftetur, som om du var på vei til skolen. Er du inne, kan du følge tips og videoer på nett, eller gjøre tøye- og strekkøvelser. Reis deg for å hente kaffe, bruk trapper eller skift på å stå eller sitte.

2. Pause er pause

Se eller gjør noe som får tankene inn på alt annet enn studiene. Når man har pause, har man pause. Koble av, legg vekk studierelaterte tanker.

3. På tide å lære seg noe nytt?

En aktivitet å se fram til etter en lang dag med lesing, øker motivasjonen. Lær deg noe nytt, få en ny hobby! Drømmer du om å sy bærenett eller å skru sammen din egen datamaskin? Det finnes mange gratisoppskrifter og veiledninger på nettet. 

4. Sittestilling

Det er lett å bli opphengt i det du driver med. Da er det viktig å tenke på sittestilling. Etter lange dager, kanskje uten en god stol eller pult, er det lett å bli stiv i skulder og nakke. Forebygg skader og gjør øvelser. Gode eksempler finner du her.

TIPS: Generell sittestilling: Ha begge føttene plantet i bakken (90 graders vinkel i kne) - albuene og underarm får hvile på bordet (også 90 graders vinkel). Sørg for at skuldrene er avslappet og ikke trekker opp mot ørene. Kilde: NHI

Steg 4. Aktivt og sosialt – initiativ fysisk og digitalt

Om aktiviteter, ting å se frem til og digitale samhold. Hold kontakten med venner, arranger digitale studiegrupper og unn deg noe etter nådde mål. 

1. Digitale kollokvier

Ta initiativ til eller delta i digitale kollokvier. Slik kommer dere sammen igang med målbevisst arbeid og faglige diskusjoner. Ikke la digitale kollokvier bli til en sosial arena, hold det faglig.

2. Belønninger

Planlegg en kjekk belønning når du møter en deadline eller fullfører mål. Det kan være alt fra en film, aktivitet eller et bedre måltid. Slik har du noe å se frem til.

3. Avtal digitale pauser med en venn

Planlegg faste digitale møter med venner. En quiz eller kaffepause kan lette på trykket. Vil du studere effektivt med en venn? Etabler mål for dagen sammen, og gå gjennom dem mot dagens slutt. Slik blir dere ekstra motivert til å nå målene.

4. Skru på kamera

Bare det å se mennesker, ikke bare sorte skjermer, gjør noe med humøret. Slå på kamera i digitale møter. Ta på deg noe annet enn pysjen, gå med det du ville tatt på deg i et fysisk møte. Slike rutiner kan normalisere det digitale studielivet litt.