Ti tips til en bedre studentøkonomi

Hvordan får du kontroll over studentøkonomien? Vi gir deg tips og forslag til hvordan du får mest mulig ut av et knapt budsjett.

1. Lag et budsjett

Budsjetter er gode for å skape kontroll og balanse mellom utgifter og inntekt. Sliter du med å sette opp et budsjett? Vi spurte Økonomiformidlingen om tips og triks til hvordan man setter opp et fornuftig studentbudsjett. Les mer om deres tips til budsjett her.

2. Studentrabatter

Er du flink å lete, kan du finne mange gode tilbud for studenter. Mange butikker og kaféer har faste eller periodiske tilbud du kan benytte deg av, og her kan det være kroner å spare. Sjekk gjerne ut studentbergen.no for en oversikt.

3. Planlegg innkjøpene dine, følg med på tilbud og unngå matsvinn

Med litt planlegging, er det mye å hente. Lag en liste over middagene de neste dagene. Unngå å kjøpe varer med kort holdbarhet, med mindre du vet du skal bruke det snart (men husk, mye mat varer lenger enn datoen på pakken). Følg med på tilbud, her finnes det flere apper til rådighet. Finner du varer på tilbud med lenger holdbarhet som du bruker ofte, kan du kjøpe inn et høyere antall. Bare pass på at du bruker det!

4. Kjøp brukt

Kjøp alt fra pensumbøker, møbler og klær brukt. Slik bidrar du til en mer miljøvennlig handel i tillegg til å spare penger. Bruk facebook-sider, loppemarked, bruktbutikker eller søk opp det du trenger på finn.no.

Tips: Gjør byttehandel eller lån klær fra venner. Slik kan du variere garderoben i tillegg til å spare penger og miljøet.
5. Unngå fristelsene

Med planlagte matpakker og vann på menyen, reduserer du lunsjutgiftene. Følg en matpakkeguide, undersøk kalendere fra matsider eller lag faste pakker med litt variasjon. Vann finner du gratis i springen. Det er selvfølgelig lov til å unne seg litt ekstra luksus en gang i blant, bare pass på at det ikke skjer hver dag.

6. Del på strømmetjenester og undersøk abonnement

Deler man på strømmetjenester eller kjøper et større abonnement sammen, får man ofte mindre utgifter. Sjekk ut hvilke strømmetjenester dere kan dele og se etter prisløfter på dine faste utgifter.

7. Storinnkjøp og fellesutgifter

Bor man i kollektiv eller gjør innkjøp med venner, kan man spare på å kjøpe i bolk sammen. Pass på at du ikke lar deg rive med, men faktisk kun kjøper det du trenger. Fellesmiddager og innkjøp til fellesbruk (oppvasktabletter, rengjøringsmidler og lignende), kan spare kollektivet penger som kan gå inn i en hyggelig aktivitet.

8. Tidlig investering i en aktivitet eller hobby

Investerer du tidlig i en aktivitet, med for eksempel oppstartstipendet, kan du sikre deg noe å gjøre på fritiden. Er du usikker på en aktivitet, er det flere steder som tilbyr gratis prøvetimer. Sammen Trening har også et bredt utvalg aktiviteter du kan prøve deg på. Holde det gratis? Følger du godt med i interessemiljøer, er det flere gratis tilbud. Å bli med i en studentorganisasjon er også som oftest gratis og full av sosiale aktiviteter og goder. Se oversikt på gratis Bergen og les mer om studentorganisasjoner.

 

 

9. Deltidsjobb

En løsning for å spe på pengene fra Lånekassen, er å finne en deltidsjobb. Finn en god balanse mellom jobb og studier. Se deg rundt etter en deltidsjobb på forskjellige jobbsider. Se gjerne hva som ligger ute på jobbsidene våre.

10. Bosituasjon

Er det mer å hente på å bytte bopel? Kollektiv er ofte rimeligere enn å bo alene. Sammen har også en del rimelige alternativer. Les mer om bolig i Bergen, kollektiv og boligområder. Finn et kompromiss som passer for deg og som gjør at økonomien går rundt.