Portrettfoto av Kata.

Møt Kata

Høsten 2017: Forelsket seg i Bergen

Kata (26) fra Flekkefjord er student ved Høgskulen på Vestlandet på Kronstad i Bergen. Hun går siste året på utdanningen «grunnskolelærerutdanning, 1.-7. klasse» og har bodd og studert i Bergen i syv år.

– Jeg var på ferie i Bergen da jeg gikk på videregående i Flekkefjord, og det var da jeg forelsket meg i byen. Bergen var den eneste byen jeg kunne tenke meg å flytte til og studere i, så Bergen ble det. Det er grei avstand fra Flekkefjord, slik at jeg kunne føle meg litt selvstendig – men likevel var det bare en busstur hjem til mamma!

Hvorfor Bergen?

– Jeg ville i starten inn på psykologistudiet. Jeg hadde hørt mye bra om forskningen deres, så det var på Psykologisk Fakultet jeg startet studiene mine. Jeg tok et årsstudium i psykologi, noe som ga meg veldig mye – selv om jeg ikke fortsatte med det. Som student skal man få lov til å teste ut litt før man helt bestemmer seg, mener jeg. Det er så mange studiemuligheter i Bergen, så jeg er glad jeg har vært innom noe annet enn det jeg driver med nå. Jeg lærte mye om meg selv det året, og fikk venner for livet.

Hvordan fant du informasjon om å studere i Bergen?

– Det fant jeg i studiekataloger på videregående. Jeg fikk informasjon fra rådgiver og søkte på nettet for å finne ut mer.

Hva visste du om Bergen før du kom hit?

– Jeg visste ikke så mye annet enn det jeg hadde sett da jeg var her på ferie, men jeg var klar over at det ville bli vått! Ellers hadde jeg hørt om byfjellene Fløyen, Ulriken, samt Bryggen og musikkmiljøet. Jeg kjente også til Grieghallen og Festspillene. Da jeg kom til Bergen var Bybanen var helt ny— den har jeg brukt til og fra kampus på Kronstad.

Hvordan var det å komme hit som ny student?

– Jeg kan huske at det var litt rart og skummelt. Jeg kjente folk fra Flekkefjord som skulle hit, så jeg var litt med de i starten. Fadderuken hjalp meg veldig i gang. Fadderuken hjalp meg å bli kjent med dem jeg skulle studere med. Sammen hjalp vi hverandre med å ikke stresse sånn over studiene, men heller være flinke til å lese, men også å kose oss sammen i helgene. Vi var alle i samme båt. Noen var utenbysfra og noen kom fra Bergen – men vi var alle nye studenter i Bergen by.

Hadde du noen spesielle planer/mål for ditt studietiden din?

– Planen var jo å være en sykt flink student, komme meg igjennom pensum, bli kjent med folk, byen og oppleve masse. Det føler jeg at jeg har gjort. Jeg hadde også mål om å bli boende etter utdanning og det kommer jeg hundre prosent sikkert til å gjøre.

Hvorfor valgte du emnet/studieprogrammet du går på?

– Jeg har vinglet litt mellom studier, begynte på psykologi, så sosiologi, og til slutt landet jeg på det som skulle være drømmeyrket mitt. Jeg har foreldre som begge er pedagoger, så det skulle jeg i hvert fall ikke bli! Men jeg har undervist mye musikk privat de siste årene, og etter første praksisperiode på HVL var jeg solgt – det var lærer jeg skulle bli.

Hvor bor du?

– Jeg bor på Sotra i Fjell kommune utenfor Bergen! Jeg parkerer bilen på bussparkeringen på Straume terminal og tar buss og bybane til HVL. Det fungerer veldig bra for meg. Bergen har god kollektivtrafikk med studentrabatter.

Er du involvert eller medlem av noen studentorganisasjoner i Bergen?

– Jeg er medlem av Studentorganisasjonen for lærere. Det er kjekt med blad i postkassen om hva som er nytt og hva man bør sette seg inn i og hva som er aktuelt for tiden.

Hvordan er det å være student i Bergen?

– Bergen har overraskende mange studenttilbud som studentrabatter og velferdsavtaler gjennom Sammen. Jeg setter veldig stor pris på studentrabatter på kulturtilbud som konserter i Grieghallen og andre konserter, samt rimeligere tannlege, fastlege og ikke minst trening.

Hva gjør du på fritiden?

– Netflix and chill. Neida, men det blir mye tid til å slappe av og kose meg. Livet som student skal være litt hektisk. Så når jeg ikke jobber med studier, er jeg med venner og familie og slapper av og har det kjekt.

Hvordan opplever du naturen rundt Bergen?

– Fantastisk fin. Det gøyeste jeg vet er å gå på tur langt inn i skogen, og skog er det mye av her i Bergen. Der er fantastiske muligheter med både by og natur. Det er kjempedeilig å få et avbrekk fra studiene på den måten.

Hva er din beste opplevelse i Bergen så langt som student?

– Praksisen på HVL første året. Det var da lyset gikk opp for meg, og jeg forstod at det var lærer jeg ville bli.

Hva er ditt favorittsted i Bergen?

– Nordnesparken. Jeg elsker å sitte på benken og stirre ut i havet og kjenne havluften. Der kan man også grille og sole seg. Jeg liker Nordnesparken best fordi du er i sentrum, men ved sjøen og på en måte litt i «skogen».

Er det noe du vil savne med Bergen hvis du noen gang flytter?

– Det fantastiske bylivet. Og selvsagt vennene mine! Jeg vil absolutt anbefale å studere i Bergen. Det er så mye å oppleve her, spesielt for en som meg som kommer fra et lite tettsted. Bergen tilbyr kultur i alle mulige stiler og det er lett å komme seg frem i byen med flott kollektivtransport fra midt i sentrum og utover til alle kanter. Byen passer til alle – fra sportsidioter til nerder. Der er alt fra gode forskermiljøer til fantastiske tur- og treningsmuligheter.

Hva er dine karriere-/jobbplaner?

– Jeg gleder meg til å begynne i jobb som lærer. Jeg vil bli kontaktlærer. Det er utfordrende, og en interessant jobb. Relasjonsbygging og det å «se alle» er en hjertesak for meg. Om noen tiår ser jeg for meg at jeg vil bli rektor!

Har du et råd til andre studenter som vil studere i Bergen?

– Vær «open minded». Slik er det lettere å ta inn inntrykk og bli kjent med folk. Kommer du utenbysfra eller fra et annet land, bli kjent med studiekameratene dine, ikke hold seg til de internasjonale studentene eller de du kjenner fra før. Delta på arrangementer og turer og bli en «yes man»!

Hva er dine karriere-/jobbplaner?

– Jeg gleder meg til å begynne i jobb som lærer. Jeg vil bli kontaktlærer. Det er utfordrende, og en interessant jobb. Relasjonsbygging og det å «se alle» er en hjertesak for meg. Om noen tiår ser jeg for meg at jeg vil bli rektor!

Har du et råd til andre studenter som vil studere i Bergen?

– Vær «open-minded». Slik er det lettere å ta inn inntrykk og bli kjent med folk. Kommer du utenbysfra eller fra et annet land, bli kjent med studiekameratene dine, ikke hold seg til de internasjonale studentene eller de du kjenner fra før. Delta på arrangementer og turer og bli en «yes man»!

Du vil kanskje også lese disse studentintervjuene?

Intervju med Therese Intervju med Trym