– Etter to år kan du gå ut som fagskoleingeniør

Morten Breivik (22) fra Molde har valgt å utdanne seg innen El-kraft ved Fagskulen Vestland. Skolen har flere avdelinger i Vestland fylke, men vi har tatt turen til Nordnes i Bergen, bare et steinkast fra Akvariet.

På spørsmålet om hvorfor Morten bestemte seg for Fagskulen Vestland, nevner han flere årsaker til det.  

– Jeg snakket litt med andre som har gått på Høgskulen på Vestlandet og andre steder. Og de mente at det beste tilbudet er her på Fagskulen Vestland. Fagskolen tilbyr to år, pluss mulighet for to år ekstra på Høgskulen på Vestlandet. På denne måten får man tatt en bachelor over fire år. Det er det samme som å gå ett år forkurs og tre år bachelor. Jeg syntes det virket som en bra ordning. Og allerede etter to år kan du gå ut som fagskoleingeniør.  

Morten har et fagbrev som elektriker og har jobbet litt før han begynte på fagskole, i tillegg til å ha vært i militæret. Når vi spør om motivasjonen for å ta et fagskolestudie, nevner han først og fremst bedre utdannelse og bedre lønn.  

– Det kan være lurt å gjøre det tidlig, så man ikke kjøper hus med en gang for eksempel. Jeg har snakket med flere som har positive erfaringer med å gå fagskole og fått mye igjen for det.  

Studiehverdagen ligner videregående skole

Han synes ikke overgangen fra videregående skole til fagskole var altfor stor.  

– Det er litt mer matte og fysikk. Ikke så mye praktisk her, men det går veldig greit. Det er bygget opp sånn at en kan gå rett fra yrkesfag til fagskole. Det er tilrettelagt opplegg og lærerne ser dem som er i klassen.  

Mange elever er spent på hvordan livet som student vil bli, og Morten forteller at studiehverdagen på fagskolen ligner mye på videregående skole.  

– Foreløpig har vi timer hver dag med friminutt. Litt som på videregående. En kompis fra Molde er også her. Klassen er på 30 studenter, med stort aldersspenn. Men det er mange på min alder også.  

– Hva tror du er hovedforskjellen på å studere på en fagskole og for eksempel en høgskole?  

– På fagskolen er det folk med fagbrev, med samme bakgrunn som jeg har selv. Om jeg skulle startet på høyskole måtte jeg ha tatt forkurs først. Jeg tror det er enda mer teoretisk tungt der. Og om du ikke har motivasjonen for videre studier på høgskole, så har to år studier uansett gitt deg graden fagskoleingeniør.  

God tro på jobbmuligheter

For fremtiden tenker Morten muligens på å flytte tilbake til Molde, men han er ikke fremmed for å bli værende i Bergen.  

– Der jeg jobbet tidligere vet jeg de trenger folk. Jeg har ikke sikret meg noe jobb enda, men det virker som finnes mange muligheter  der ute for folk som har tatt fagskole. Så jeg har tro på at jeg skal få jobb.   

På spørsmålet om hva som er gode grunner til å velge fagskulen, er Morten ikke i tvil. 

– En stiller sterkt når en går ut av fagskolen med både arbeidserfaring og en ingeniørutdanning.