Turgåere på Fjellveien. Foto.

Fjellveien

Langs fjellsiden strekker Bergens mest kjente turvei seg fra Sandviken til Bellevue. Flukten fra bylivet til grønnere omgivelser er kun en kort spasertur unna.

Fjellveien går fra Bellevue i sør til Munkebotn i nord, er ca. 4.3 km lang og tar omtrent 1 time å gå på langs. Strekningen egner seg for de fleste og er et populært sted å gå tur, jogge eller trille barnevogn. Deler av løypen for Bergen City Marathon går langs Fjellveien.

På veien passerer man alt fra Mon Plaisir, et tempelformet lysthus reist av Christinegårds eier Michael D. Prahl, til minnesmerket “Hesten trenger hvile”, i tillegg til en av Fløibanens stasjoner. Fra Fjellveien starter også turveiene Stoltzekleiven og Skredderdalen mot Sandviksfjellet, samt Tippetue og Fløysvingene mot Fløyen. Anleggelsen av strekningen startet i 1879, og Fjellveien har en egen plass i bergensernes hjerter. Det er laget flere sanger om Fjellveien, med Fjellveivisen som den mest kjente.

Hvordan finner jeg Fjellveien?

  • Fra sentrum når du Fjellveien ved å gå fra Fløibanens nedre stasjon og opp til gamle Skansen brannstasjon. Herfra tar du trappene til høyre, krysser over bilveien og møter Fjellveien på toppen av den korte bakken. Følg gjerne denne ruten fra den blå stein.
  • Kommer du fra Haukeland, kan du treffe Fjellveien fra Søndre Bellevueveien.
  • Fra NHH og Ytre Sandviken kan du følge Munkebotn nedover til du treffer Amalie Skrams vei. Går du til venstre i krysset går du inn i Fjellveien. Se rute fra NHH til Fjellveien.