Turvei opp til Fløyen. Foto.

Fløyen

Fløyen (399 moh.) er det mest sentrumsnære av de syv fjell og et yndet turområde for byens befolkning.

På toppen av Fløyen, ved Fløibanens øverste stasjon (320 moh.), finner du et utsiktsplatå, med en nydelig utsikt over sentrum og Byfjorden. Blir du sulten og har glemt mat finnes det en kiosk, en kafe og en restaurant med brasserie og uteservering. De siste årene er det kommet en mengde ulike aktivitetstilbud på Fløyen, med klatreparken for barn som den mest populære. Videre innover Fløyfjellsplatået (399 moh.) er det mange turstier og veier videre til andre fjelltopper.

Turveier til Fløyen

Fløyen er enkel å nå til fots, med sin beliggenhet like overfor sentrum. Oppstigningen starter fra Vågsbunnen og du kan du velge mellom Tippetue, Fløysvingene og Kamveien. Første del fra sentrum, forbi gamle Skansen Brannstasjon og opp til Fjellveien, følger samme rute uavhengig av hvilken sti du ønsker å ta til toppen. Et annet alternativ er Fløibanen, som er spesielt populært blant turistene. Fløibanens nedre stasjonen ligger like ved Bryggen og Fisketorget. Det anbefales å forhåndskjøpe billetter på finværsdager. Man kan også starte oppstigningen fra Haukeland, enten via Knatten eller opp Starefossen og videre langs fjellveien.

Kamveien

Fra Fjellveien kan du ta oppover til høyre mot Skansemyren. Her finner du et friidrettsanlegg med løpebane, sandvollyball og mye mer. Følger du den asfalterte veien videre forbi dette anlegget kommer du opp mot Kamsveien og får utsikt mot Ulriken og Bergen sør. Av stien opp mot Fløyen er dette den eneste hvor det er lov til å sykle. Siden den er asfaltert nesten helt til toppen er den også den mest praktiske å ta hvis man har med barnevogn.

Estimert tid fra Fløibanens start til toppen: Løpe: 25 minutter, Gå: 35-40 minutter, Bedagelig tempo: 1 time

Fløysvingene

Fløysvingene er den raskeste veien opp til Pilen og videre til Fløybanens endestopp. Som man ser av navnet svinger veien seg fra Fjellveien og nesten rett opp fjellet. Selv om det er den raskeste veien er det, bortsett fra enkelte partier, jevn stigning. Man tar av fra Fjellveien ved drikkefontenen, ca 200 meter nord for Fløybanestoppet. Mange regner Pilen, som står der Fløysvingene og Tippetue igjen møtes, som toppunkt for denne stien. Om man ønsker å fortsette bort til Fløybanens stasjon er det 5 minutters gange fra Pilen.

Estimert tid fra Fløibanens start til toppen: Løpe: 20-25 minutter, Gå: 30-35 minutter, Bedagelig tempo: 50 minutter

Tippetue

Like ovenfor Fjellveien kan man ta av fra Fløysvingene og fortsette på den nordlige ruten opp Fløyen. Denne ruten gir en strålende utsikt over Ytre Sandviken og Byfjorden. Turen er, bortsett fra en kort bratt bakke halvveis, slak og med jevn stigning.  Ca 2/3 oppe finner du et fantastisk utkikkspunkt over Bergen sentrum. Her er det også mulig å rappelere hvis man har utstyr og mot til slikt.

Estimert tid fra Fløibanens start til toppen: Løpe: 25 minutter, Gå: 35-40 minutter, Bedagelig tempo: 55 minutter

Knatten

Kommer du fra Haukeland eller området rundt Årstad, er Knatten en fin rute opp til Fløyen. Nærmeste busstopp er Årstadveien eller Svartediksveien, alt ettersom hvilken buss du tar. Knatten starter bratt opp til venstre like etter bommen ved Svartediket demning, tar deg gjennom et lite stykke nabolag, og går deretter i en slakk oppoverbakke mot Fløyen. Her finner du ruten fra Haukeland sykehus.

Estimert tid fra Haukeland sykehus: Løpe: 45 minutter, Gå: 1 time, Bedagelig tempo: 1 time og 15 minutter

Turmuligheter fra Fløyen

Området ved Fløybanens øverste stasjon er et perfekt utgangspunkt for en rekke flotte turer. Turstiene er godt skiltet, og mange er tilrettelagt for barnevogn. Rundløype på circa fem kilometer er en mye benyttet lysløype om vinteren og ideell som jogge/trimløype resten av året. Rundt omkring på Fløysletten finnes det også flere rastehytter hvor man kan sette seg ned og nyte medbrakt niste.

Skomakerdiket

Bare noen minutters spasertur fra Fløibanens øvre stasjon ligger idylliske Skomakerdiket. Turen inn til Skomakerdiket går på grusvei, og passer fint for turer med barnevogn. Her finnes også rastehytte, grill- og bålplass samt benker og bord. Om sommeren er det gratis utlån av kanoer hver dag fra kl. 11 til 15. Det er tillatt med bading i Skomakerdiket og tilrettelagt med badeplass.

Brushytten

Brushytten, som ligger ved foten av Blåmannen omlag 20 minutter fra Fløyebanens øverste stasjon, er et populært mål for søndagsturen. Den er åpen søndager fra kl. 11 - 16, og her kan man kjøpe noe varmt å drikke. Turen går på grusvei, og passer fint for turer med barnevogn.

Rundemanen og Blåmanen

Fra Fløyen tar du deg fint videre til to andre fjelltopper. Ved Brushytten kan du ta sørover mot Blåmanen, eller nordøst mot Rundemanen.

Vidden

Dette er en av de mest kjente turene på Byfjellene, og den går i flott høyfjellsterreng. Starten går fra Fløibanens øvre stasjon via Brushytten, eller du kan gå motsatt vei fra fra Ulriken. Turen er merket med varder, og man må beregne fem til seks timer. Platået er værutsatt, så det er lurt å ha med ekstra tøy i sekken.

Du vil kanskje også lese disse?

Vidden Fjellveien Rundemanen