En karrieresyntese av undervisning, kjemi og politikk
Med en lærerutdanning og en bachelor i kjemi har Svein-Martin Stenseth tilbrakt lengre tid på skolebenken enn de fleste. Den unike kompetansen har gitt ham mange muligheter i arbeidslivet. Stenseth jobber i dag som sekretær for Miljøpartiet De Grønne.
Stenseth startet sin skolegang først på filmproduksjon og friluftslinje på en folkehøgskole. Etter et halvt studieløp dro han til Bergen for å begynne på lærerutdanningen på HVL, med ønske om å undervise naturfag. Da han var ferdig med studiet, følte han ikke seg klar for jobbmarkedet.
– Det å formidle naturfag er veldig gøy, men lærerjobben består av mye annet. På lavere trinn er ikke fagkunnskap det viktigste. Det legges mer vekt på oppdragelsesfaktoren. Jeg tenkte at undervisning på høyere trinn kanskje passet bedre for meg. For å komme dit måtte jeg lære mer og utdanne meg mer, forteller Stenseth.
Blandet studentpolitikk og kjemi
Stenseth begynte på en bachelor i kjemi på UiB, for å fordype seg i naturfag. I det nye studiet fant han seg rask til rette, men oppdaget at han trivdes enda bedre i studentpolitikken.
– Det var litt sånn tilfeldig at jeg ble med i studentpolitikken, forteller Stenseth.
– Jeg var på en omvisning på BIR. De har en biogassproduksjon og renser røyken til forbrenningsanlegget, og mens jeg var der spurte noen om jeg var interessert i å bli med på Grønn Liste.
Medlemskapet i Grønn Liste førte til en aktiv studietid for Stenseth. Fra å stille til valgkamp til å jobbe for at UiB investerte i fossilfri grønn energi, ble han et kjent fjes i studentsamfunnet. Dette førte til at han ble valgt og ansatt som nestleder og miljøansvarlig for studentparlamentet UiB etter kjemistudiet.
– Jeg lærte utrolig mye om organisasjonsliv. Hvordan man driver organisasjoner, rekruttere frivillige medlemmer og drive med politikk på universitetet. Det var en skolegang på lik linje med kjemien, forteller Stenseth.
Takker studentpolitikken for jobben
Etter studentparlamentet begynte Stenseth å jobbe med valgkamp for Miljøpartiet De Grønne (MDG), som han kom i kontakt med gjennom studentpolitikken. Da valgkampen var over, begynte han å søke jobber.
Stenseth var først ansatt i to vikariat lærerstillinger, deretter som kontaktlærer, og til slutt som organisasjonskonsulent for HVL, før han havnet tilbake i politikken som sekretær for MDG. Stenseth forteller at det var hans allsidige bakgrunn som ga ham et forsprang i søknadsprosessen.
– Jeg kan takke studentpolitikken for jobben jeg har nå. Jeg tror at alle som ansetter har lyst på folk med varierte erfaringer og vist at de tar initiativ og gjør ting utenom.
Til tross at hans nåværende stilling ikke krever hvit laboratoriefrakk, har ikke Stenseth lagt all studiekunnskapen på hyllen. Kjemien har kommet ham overraskende godt til nytte i politikken.
– Nylig ringte noen meg og ville snakke om en sak om biogass i Hordaland. Det er helt tilfeldig, men jeg kan jo en del om det, forteller Stenseth.
Erfaringer du ikke visste var nyttige
At han skulle havne i politikken var ikke del av karriereplanen til Stenseth da han begynte på høyere utdanning. Lengden på studieløpet var heller ikke forutsatt. Når han tenker tilbake er Stenseth likevel fornøyd med at den lange studietiden har gitt ham mer enn bare teknisk kunnskap.
– Det å snakke foran masse folk og formidle har jeg fått fra lærerutdanningen for eksempel. Jeg er generelt en reservert type, men gjennom studiet har jeg gjort det så mange ganger at det går fint. Det er kunnskap som en har nytte av. Du har fått det fra utdanningen, men tenker ikke over det når du bruker det til daglig.
Stenseth råder andre studenter til å utvikle og tilegne seg nye egenskaper gjennom aktiv deltagelse i studentsamfunnet.
– Slik får du mange spennende oppgaver, en CV som skiller seg ut og erfaringer du ikke visste var nyttige.
Hans eget råd har ført Stenseth fra universitetslaboratoriet til det gamle rådhuset i Bergen. Her jobber han i dag for en grønn byutvikling, med god luft og byparker. Om framtidsplanene videre er innenfor utdanning-, kjemi-, eller politikksektoren er Stenseth foreløpig usikker på.
– Jeg er ikke så nervøs for framtiden. Jeg har en variert bakgrunn og kan jobbe som lærer, søke teknikerjobb, eller jobbe som hva som helst innen organisasjon. Mulighetene er der.
Les andre historier om karrierevalg: