Svidd frossenpizza.

Tenk brannsikkerhet når du flytter inn i ny bolig

Hvem har ansvar for å bytte batteri på røykvarsleren? Hva gjør jeg hvis det brenner og utgangsdøren er sperret? Hvor står slokkeapparatet? Dette er spørsmål du må vite svaret på før du flytter inn i ny bolig.

Nå du skal finne drømmehybelen din, ender du ofte opp med å måtte fire litt på kravene. Kanskje blir ikke beliggenheten helt slik du hadde tenkt deg, og kanskje har ikke soverommet den størrelsen du hadde drømt om. Noen krav er imidlertid viktigere enn andre.

Uansett om du skal bo aleine, sammen med andre, i leid eller eid leilighet, hybel, kollektiv eller i bobåt, så må du tenke brannsikkerhet og vite hvem som har ansvar for hva.

Sjekk dette før du flytter inn

Før du flytter inn må du forsikre deg om at boligen tilfredsstiller alle krav til brannsikkerhet. Still forberedt på visningen, slik at du kan sjekke at huseier tar brannsikkerhet på alvor.

  1. Tell røykvarslere.

Det skal være minst én røykvarsler i hver etasje, og disse skal dekke kjøkken, stue og soner utenfor soverom og tekniske rom. Er leiligheten koblet til en brannsentral? Forhør deg om anlegget og sjekk at det er i normal drift.

  1. Sjekk slokkeutstyret.

Boligen skal ha slokkeapparat eller brannslange som dekker alle rom.

  1. Be om å få se alle rømningsveier.

Er boligen i et bygg med flere etasjer, må den i mange tilfeller ha to uavhengige rømningsveier.


Trine Sommerlade, Bergen brannvesen

«Ved brann er tidlig varsling det viktigste. Røykvarsler er nok det brannsikkerhetsutstyret som har reddet flest liv.»

Dette har du ansvar for

Det er huseier sitt ansvar at røykvarslere, slokkeutstyr og rømningsveier er på plass og fungerer, men du som leietaker må likevel følge dette opp i hverdagen. Her er det aller viktigste å huske på:

  1. Test røykvarslere jevnlig og bytt alle batteri årlig.

  1. Slokkeapparat skal stå synlig og være klar til bruk. Sjekk at trykkmåleren peker mot grønt og at plomberingen sitter på splinten.

  1. Hold alle rømningsveier ryddige og tilgjengelige. Ikke bruk baktrappen som lagringsplass.

  1. Meld fra til huseier dersom du oppdager feil ved røykvarslere, slokkeapparat, rømningsveier eller annet som påvirker brannsikkerheten.

 

Prøv rømningsveiene

Tenk gjennom hvor du kan rømme ut hvis den vanlige veien er sperret. Ikke alle rømningsveier kommer i form av en dør ut til tryggheten. En rømningsvei kan også være et vindu, og da må du vite at du kommer deg gjennom det vinduet og trygt ut på andre siden. Er det enkelt å åpne? Må du bruke en stige eller et branntau for å komme deg ned til bakken? Et godt tips er å prøve alle rømningsveiene. Da vet du akkurat hva du skal gjøre hvis det begynner å brenne.

Ikke gjør de vanlige feilene

Trine Sommerlade er informasjonsleder for Bergen brannvesen. Hun har jobbet med studenter og brannvern i 13 år, og kjenner alle de vanlige feilene som ferske studenter gjør.

– Klassikeren er å sovne fra pizzaen i ovnen. Dette skjer ofte. Det kan gå bra, men marginene er små. Du vil ikke at brannvesenet skal stå på døren bare fordi du har laget deg litt nattmat.

Går alarmen litt vel ofte når du lager mat? Ikke fall for fristelsen til å fjerne batteriet fra røykvarsleren.

– Vi ser at mange tar ut batteriet fra røykvarsleren når de skal lage mat, og så glemmer de å sette det inn igjen etterpå. Vi skjønner at det kan være irriterende hvis røykvarsleren går hver gang du lager mat, men det finnes andre løsninger enn å fjerne batteriet. Du kan sørge for bedre ventilering, flytte røykvarsleren litt, eller ta problemet opp med huseier.

En annen vanlig tabbe er å blokkere viktige rømningsveier. Det kan være alt fra å stable flyttekasser i baktrappen, til å parkere sykler i oppgangen.

– Da har man effektivt blokkert sine egne rømningsveier. Man tenker ikke over at det er her man skal rømme ut i mørket eller når det er røykfullt. Hold rømningsveiene fri for boss og rot.

Sommerlade har også et tydelig råd når det kommer til bruk av stearinlys og åpen ild på nachspiel.

– Bare dropp det! Så koselig er det ikke, når det plutselig bare kan ta fyr.

Hold øvelser i kollektivet

Bor du sammen med andre? Da er det viktig at dere har snakket sammen om hva dere skal gjøre hvis det begynner å brenne. Sett dere ned og tenk gjennom ulike scenario som kan oppstå ved brann. Hva gjør dere hvis utgangsdøren er blokkert? Hvor samles dere etter at dere har kommet ut av bygget? Hvem ringer 110? Gjør gjerne en praktisk øvelse ut av det.

Vær obs på farene ved lading

Vi lader stadig flere elektriske dippedutter, og antallet elsykler og elsparkesykler har eksplodert.

– Elsparkesykler har en batteripakke som er veldig sårbare for støt og skader. Når man lader et batteri som har fått en støtskade, så kan det skje en kortslutning og de kan begynne å brenne. Dette har vi sett flere eksempler på i Bergen.

Oppfordringen fra Sommerlade er klar.

– Ta godt vare på batteriene. Ikke lad på nattestid eller i kjelleren, og ikke bruk uoriginale ladere.


Foto: Bergen brannvesen

 Er du bekymret for brannsikkerheten der du bor?

Dersom du er bekymret for at brannsikkerhetet der du bor, så kan du melde fra til brannvesenet via nettstedet branntips.no. Da kommer brannvesenet på befaring og sjekker at alt er i orden, og tar eventuelle mangler opp med huseier. Dette koster ingenting.

– Det er viktig å være obs, særlig i et trangt leiemarked. Ikke ta til takke med noe som ikke har god nok brannsikkerhet, avslutter Sommerlade.

Vi svarer ikke hendvendelser via dette skjemaet. Dersom du ønsker å komme i kontakt med oss kan du sende en melding til hei@utdanningibergen.no