CV: eksempel og mal

CV-en er ofte det første en arbeidsgiver leser. Derfor er CV-en viktig for å gjøre et godt førsteinntrykk. Få hjelp til å sette opp en CV last ned mal helt gratis.

Sammen med jobbsøknaden, er CV-en ofte det arbeidsgiveren vurderer deg ut ifra, allerede før dere har møttes. Det er derfor viktig å skrive en god CV som får frem kompetansen og erfaringen din som er relevant for jobben.

Gratis mal for CV - eksempel på en god CV 

Last ned vår CV-mal for å se hvordan du kan sette opp CV-en din.  

Last ned mal for CV (word-format)   Last ned mal for CV (pdf)

Tips: Bruk gjerne gjerne vår mal vår for jobbsøknader slik at CV-en og søknaden får utseendemessige likhetstrekk! 

Hva er en CV? 

En CV er et dokument som beskriver hva slags erfaring og kvalifikasjoner du har opparbeidet deg gjennom utdanning, arbeid og frivillig arbeid. Når du skal søke jobb, blir du ofte bedt om å levere en CV.

Sammen med jobbsøknaden, bruker arbeidsgiveren CV-en til å vurdere om du er egnet for jobben, og om de ønsker å ta deg videre på jobbintervju.  

Ordet CV, eller curriculum vitae, kommer fra latin og betyr “livets løp”. Og det er nettopp dette en CV skal være - et sammendrag av ditt livsløp knyttet til i yrkeslivet.

Hvor avgjørende CV-en din er, kan variere ut ifra hvilken stilling og yrkesgruppe du søker jobb i. Typisk vil CV-en vektlegges mer når du søker jobb innenfor for eksempel forsknings-, akademiske, vitenskapelige og medisinske felt, enn i serviceyrker hvor søknaden din kan være mest avgjørende.

Se ledige jobber

I vår stillingsportal finner du ledige stillinger som er tilpasset deg som er student eller nyutdannet. 

Finn ledige stillinger

Hva skal en CV inneholde? 

CV-en skal vise frem kvaliteter og kompetanse du har som gjør deg attraktiv for arbeidsgiveren. Det er vanlig å inkludere  personlige detaljer, utdanning, og jobberfaring, og supplere med andre opplysninger som er relevant for jobben du søker på.

Hvis du har mye erfaring og utdanning, bør du velge ut det mest relevante til jobben. Det er nemlig lurt å tilpasse CV-en til jobben, og spisse deg inn mot det stillingsannonsen spør om. Slik får du tydeligere frem kvalitetene som gjør deg aktuell for stillingen.

Dessuten burde ikke CV-en være lengre enn to A4-sider. 

13 steg til en god CV

1. Personlige detaljer

  • Navn 
  • Fødselsdato 
  • Adresse
  • Telefonnummer 
  • E-postadresse 

2. Utdanning

Her kan du skrive om hva du har gått på videregående skole, folkehøyskole, tatt fag- eller svennebrev, eller tatt høyere utdanning. Skriv en kort beskrivelse av studieretningen. Nevn gjerne eventuelt praksisperioder og valgfag du hadde, eller hva du spesialiserte den innen, hvis det er relevant. List opp utdanningene dine i kronologisk rekkefølge, fra nyeste til eldste utdanning.

Husk å inkludere dette: 

  • Studieretning 
  • Navn på skolen/universitetet 
  • Hvilken periode du studerte her 
  • Kort beskrivelse av utdanningen

3. Erfaring

Her skriver du hvilke jobberfaringer du har. Beskriv kort hva jobben innebar, og hva dine arbeidsoppgaver var. Her er det også rom for å skrive mer enn bare lønnede jobberfaringer. Hvis du har hatt få eller ingen jobber tidligere, kan du skrive andre erfaringer du har gjort deg. Kanskje du har vært elevrådsleder eller håndballtrener, gjort frivillig arbeid, hatt et politisk verv, eller vært ute i praksis? Nevn gjerne dette her! 

I likhet med utdanningene dine, lister du erfaringene i kronologisk rekkefølge. Her bør du skrive: 

4. Andre opplysninger 

Hvis det er flere opplysninger som kan være aktuelle for stillingen, og som arbeidsgiver burde vite om, kan du tilføye de på CV-en din. Nedenfor er noen punkter som kan være relevant å føre opp, avhengig av hvilken type jobb du søker på. Man trenger derfor ikke inkludere alle punktene.  

5. Profil

Det er vanlig å skrive en liten profiltekst øverst i CV-en med 2–4 setninger som oppsummerer deg og nøkkelkompetansen din.

6. Kurs 

Har tatt kurs som du kan få bruk for i jobben? Hvis du for eksempel har tatt truckførerkurs, brannvernkurs, eller arbeidsvarslingkurs kan det være relevant å nevne.  

7. Førerkort 

Før opp informasjon om hva slags førerkort du har.  

8. IT-kunnskaper 

I hvilken grad behersker du dataprogrammer som for eksempel Word og Excel? Kanskje du har kjennskap til, eller til og med er ekspert på avanserte programvarer som kan brukes innenfor regnskap, statistikk, bilderedigering eller 3D-printing? I mange jobber får du bruk for grunnleggende datakunnskaper, og CV-en er en fin mulighet til å vise frem ditt kunnskapsnivå. 

9. Språkkunnskaper 

Hvilke språk kan du, og hvor god kunnskap har du til språket både skriftlig og muntlig? 

10. Referanser 

Referanser er personer arbeidsgiveren kan ta kontakt med for å få bekreftet opplysningene du oppgir i CV-en, og for å høre deres erfaringer med deg. En referanse kan være en tidligere arbeidsgiver eller kollega, og hvis du ikke har hatt jobb tidligere kan det være en lærer eller trener. Vanligvis kontakter arbeidsgiveren referansene først etter man har vært på jobbintervju. 

Husk å avtale med referansene at de blir ført opp på CV-en og at arbeidsgiver kan komme til å ta kontakt. Ta med navn på personen, stilling, arbeidsplass, mobil og e-post. Du kan også velge å skrive at referanser oppgis på forespørsel.

11. Interesser og personlige egenskaper 

Hvis du ikke har mye erfaringer som er relevant til jobben, kanskje du har interesser eller personlige egenskaper som gjør at du passer til jobben? Det er også en god måte for arbeidsgiveren å bli bedre kjent med hvordan du er som person, og om du kunne egnet deg til å bli ansatt i stillingen. 

12. Attester og vitnemål

Du trenger ikke å legge ved attester og vitnemål ved mindre det blir spesifisert i stillingsannonsen. Du kan også bli bedt om å ta det med på jobbintervju.

13. Bilde 

Hvis du ønsker, kan du sette inn et bilde av deg selv i CV-en. Det er helt valgfritt, og det finnes både positive og negative sider ved å ha med bilde.

Det vil gjøre CV-en mer personlig, og det kan bli lettere for arbeidsgiveren å huske deg. På den andre siden kan bildet også trekke fokuset vekk fra selve teksten, og bilde kan bidra til at arbeidsgiver blir forutinntatt.

Det er helt opp til deg, men hvis du velger å legge ved et bilde - vær bevisst på hvilke signaler du sender ut! Bildet burde være et formelt portrettbilde i god kvalitet. Ansiktet ditt burde synes tydelig, gå pent og passende kledd, og unngå en rotete bakgrunn.

 

Hvordan bør en CV se ut? 

CV-en skal vise frem din historikk på en oversiktlig måte. Den må være lettleselig og ryddig slik at arbeidsgiveren finner lett frem. Det kan være lurt at CV-en og søknaden har likhetstrekk når det kommer til utseende, og at du setter navnet ditt på alle sidene. 

Husk at CV-en er en del av førsteinntrykket ditt, så bruk god tid på å skrive den ordentlig - og husk å rette opp i skrivefeil.

 

Få hjelp med CV

Sammen Karriere tilbyr deg som er student i Bergen veiledning for skriving av søknad og CV. 

Få full oversikt over alle tjenestene Sammen tilbyr deg som søker jobb

Bli klar for jobbintervjuet.

Vi svarer ikke hendvendelser via dette skjemaet. Dersom du ønsker å komme i kontakt med oss kan du sende en melding til hei@utdanningibergen.no