Skaff deg en deltidsjobb
Ønsker du deg en deltidsjobb ved siden av studiene? Få tips til hvordan du går frem for å skaffe deg en deltidsjobb. Se ledige deltidsstillinger i Bergen.
Mange studenter ønsker seg en deltidsjobb ved siden av studiene, enten for å spe på økonomien eller få erfaring for senere jobb. Uansett årsak er det noen grunnleggende ting du bør tenke på før du skaffer deg deltidsjobb.
Hva er fordelene med å ha deltidsjobb?
Det er mange fordeler med deltidsjobb, men svært få, om noen, finner drømmejobben i en deltidsjobb. Likevel kan det være gode grunner til å jobbe ved siden av studiene.
- Ekstra penger: Mange studenter har en trang økonomi, og noen timer jobbing i uken, kan gjør det litt enklere å leve komfortabelt.
- Verdifull erfaring: Selv om deltidsjobben kanskje ikke er direkte faglig relevant for det du studerer, så er det en verdifull erfaring som gir deg fortrinn når du skal ut å søke jobb etter endt studietid.
- Ny interesse: Kanskje deltidsjobben åpner noen dører til fagfelt og yrker du ikke visste du likte?
Hvordan få deltidsjobb?
Våre fire beste tips til hva du må gjøre for å skaffe deg en deltidsjobb:
- Kurs: Sammen Karriere har jobbsøkerkurs du kan delta på gratis, i tillegg til intervjutrening og en hel del andre kurs som er gratis.
- Jobbsøknad: En god jobbsøknad er den viktigste inngangsport til et jobbintervju og mulig jobb. Selv om dette er en deltidsjobb må du bruke tid på å søknaden.
- Oppsett: Benytt deg gjerne av en mal for jobbsøknad og en mal for CV, men husk å tilpasse søknaden til hver enkelt jobb. Søknaden skal være skreddersydd til stillingen du søker på, siden den skal svare på det bedriften spør etter i utlysningen.
- Se gjennom søknaden: En søknad full av skrivefeil gir ikke et godt inntrykk. Få gjerne en du bor sammen med eller noen andre til å lese gjennom. Reflekterer søknaden deg og din erfaring? Svarer den på spørsmålene utlysningen stiller? Får du frem motivasjonen for å søke?
Slik finner du deltidsjobber
- I Bergen lyses ledige deltidsstillinger for studenter på jobbportalen vår. Noen stillinger ligger også ute på NAV, Finn, Jobbnorge og lignende sider. Det er også mulig å ta kontakt med et vikarbyrå.
- En annen måte å gå frem på er å benytte nettverket ditt. Spør folk du kjenner om de vet om ledige stillinger, eller snakk med bedriften du hadde sommerjobb i.
- Husk at mange jobber aldri blir utlyst. Du kan enten sende en åpen søknad eller gå innom å høre om bedriften har ledig jobb, dersom dette lar seg gjøre.
Om du finner en interessant stilling kan det være greit å ringe for å høre mer, men forbered noen gode spørsmål.
Hvor mye tid kan du bruke på deltidsjobben?
Er du fulltidsstudent, så er det stort sett det du kommer til å bruke tiden på fremover, derfor er det viktig å tenke på hvor mye du vil jobbe før det går utover studiene.
- Har du mye obligatorisk undervisning og innleveringer?
- Er det studier i helgene?
- Har du undervisning om kvelden?
Tenk gjennom dette før du søker på en aktuell stilling eller sier ja til en jobb. En kan fort bli overarbeidet og dermed går det utover både studiene og det sosiale.
Hva er vanlig lønn i en deltidsjobb?
Det er stor forskjell i lønn for deltidsjobber. Lønnsnivået vil variere ut i fra alder, utdanning, arbeidserfaring og arbeidssted. Mange bransjer har tariffavtaler som regulerer hvor mye du som arbeidstaker bør tjene. I de fleste bransjer ligger timelønnen fra rundt 140 kr og opp mot 200 kr.
Hvor mye kan du tjene på en deltidsstilling?
Om du består utdanningen din, og ikke bor hjemme, kan opp til 40 prosent av studielånet bli omgjort til stipend. Men husk at inntekten og formuen din er med på å avgjøre hvor mye av lånet som kan gjøres om til stipend.
På Lånekassen sine nettsider kan de se hva som gjeldende inntektsgrense før du går glipp av deler av stipendet.
Engasjer deg i en studentorganisasjon
Å engasjere seg i en studentorganisasjon eller annet frivillig arbeid, kan gi deg mye gratis erfaring som du ikke får ellers og som er gull verdt med tanke på jobb.
Ifølge Kandidatundersøkelsen 2020 er de som har engasjert seg i en organisasjon veldig attraktive i jobbmarkedet.
Se alle studentorganisasjonene i Bergen
Helt til slutt: Det er ingen skam å snu om du finner ut at den jobben du søkte på kanskje var helt feil. Men gjør det helst før du sier ja til jobben, eller gi den i alle fall en sjanse mer enn en uke. Det kan snu.
Slik skaffer du deg relevant arbeidserfaring
Få karriereveilederens beste tips til hvordan du kan gå frem for å få relevant arbeidserfaring gjennom studietiden.
Vil du jobbe ved sidene av studiene?
Se ledige deltidsstillinger for deg som er student