Studentlivet gjennom tidene – 1968
Leif anbefaler studenter i dag til å være aktive i verv. «Lev også, ikke bare studer.»
Om Leif Eskedal
Alder: 75
Studiested: Bergen Ingeniørhøgskole (maskinfag)
Årstall: 1968 - 1971
Jobb: Er pensjonert nå, men har jobbet som ingeniør og fagforeningsmann
Sivilstatus: Gift
En aktiv (og litt rampete) studenttilværelse
Etter fullført tid i militæret, startet Leif på studiene sine ved Ingeniørhøgskolen i Bergen. «Studietiden var helt fantastisk! Jeg drev med alt mulig annet enn å studere også, som sosiale aktiviteter og elevarbeid.» Leif er åpen om at han var en tidvis krevende student. Når studietiden først startet, falt det ikke helt i smak med klasseromsundervisning og obligatoriske oppmøter. Det ble hans inngang til verv, blant annet som formann i Elevrådet. Han var tidvis mer aktiv der enn i undervisningen. «Jeg har ofte sagt at jeg fikk til eksamen fordi læreren ville bli kvitt meg», humrer han. For tiden som student var først og fremst fantastisk fin og aktiv for Leif.
Leif var formann i Bergen Teknikersamfund og formann i Elevrådet. Gjennom arbeidet sitt der var han med på å danne det som heter «De Utdanningssøkendes Samarbeidsutvalg». Det var et samarbeid mellom flere av skolene i Bergen. Han var også representant i skolestyret i Bergen.
I 1971 feiret Bergen 900-årsjubileum, og byens «elite» ble invitert til mange arrangementer, blant annet en markering i Håkonshallen. Da bygget Leif og medstudentene en kopi av Håkonshallen i anledning markering av Bergen Teknikersamfunds 95-årsdag, og inviterte alle byens borgere. Samtidig avduket de en statue av Bergen Teknikersamfunds beskytter, «Teknokrates».
Litt studietid også
Selv om det var mye verv og aktiviteter, måtte han jo studere også. De hadde avsluttende eksamener hvert år, altså hvert andre semester etter dagens system. «Og da kunne man stryke selv om man sto i alle fagene, for man måtte ha et gjennomsnitt som var høyt nok. Av en eller annen grunn så klarte jeg å få det til.» Studieåret ble som regel avsluttet med en god feiring. Siden eksamener var ferdige før 17. mai, ble det alltid sosiale aktiviteter og prosesjon i etterkant.
Studentøkonomien på slutten av 60-tallet
Leif nevner også at det var noe rimeligere å drikke øl, hvert fall i starten av studietiden hans. «Men den halvliteren steg fra fem kroner til seks kroner i løpet av studietiden. Og det var jo veldig mye penger da.» Det var Wesselstuen som var tingen når de var ute. Der måtte man bestille mat for å få lov til å drikke. Så da ble standarden et smørbrød med karbonade – for det var det billigste du kunne få.
Leif hadde ikke jobb ved siden av studiene sine. Det holdt med studielånet og jobbing i feriene. Han hadde ikke særlig med utgifter ettersom han bodde hjemme. Så studielånet holdt akkurat.
Arbeidet i etterkant av studietiden
Leif var formann i Bergen Teknikersamfund det siste året, men engasjementet sa ikke stopp etter studiene var ferdig. Han har blant annet skrevet BTS-matrikkelen, en samling av korte biografier av alle studentene som har blitt uteksaminert fra skolen i perioden 1875 – 1975.
Studietiden var viktig for Leif, og det var ikke bare på grunn av studiet. «Når jeg skulle ha jobb etterpå så, talte faktisk tilitsvervene like mye som karakterene.» Arbeidet som tillitsvalgt og andre ulike verv var viktig for veien inn i arbeidslivet for Leif. Han anbefaler studenter i dag til å være aktive i verv - ikke bare studere. «Lev også, ikke bare studer.» Ikke minst kan det være en fantastisk sosial tid. Leif har fremdeles kontakt med mange av dem han studenter med på slutten av 60-tallet.
Infodryss fra 1968:
Nr 1 på topp 20 listen i uke 33: Gunnar Wiklund – «Vi ska gå hand i hand»
Lønn per normalårsverk: 26 820