Portrettbilde av Marianne.

Studentlivet gjennom tidene - 1986

«Den kollektive tanken var sterk, for vi ville jo være solidarisk med hverandre. Så vi slo oss sammen, og klarte oss sammen».

Om Marianne:

Kommer fra: Søgne, utenfor Kristiansand
Bor: I dag er hun flyttet hjem igjen til Søgne, men bodde på Vestlandet i 30 år.
Alder: 61 år
Studerte: Spansk ved UIB
Studieårene: 1986-1988
Jobb: I dag jobber hun i barnevernet
Privat: Gift med barn. To av barna hennes bor i Bergen og studerer.

Et nytt kapittel i Bergen

Marianne kom til Bergen i 1982 som ferdig utdannet barnevernspedagog etter studier i Stavanger. Hun var ikke klar for å flytte tilbake til hjembyen sin Søgne, for hun ville oppleve mer. Bergen opplevdes som en stor by og var mer fristende enn Oslo. Hun flyttet derfor til Bergen som 22 åring, for å jobbe og bo i kollektiv med venner fra studiene i Stavanger. Hun var veldig politisk- og samfunnsengasjert, og opptatt av å ha solidaritet med latin-amerikanske land. Blant annet reiste hun på solidaritetsbrigade i regi av Latin-Amerikagrupper i Norge. Etter hvert ble hun også kjæreste med en spansk-talende, og behovet for å lære seg språket ble større og større. I 1986 startet hun på studier i spansk ved Universitetet i Bergen.

Marianne på Bryggen i Bergen.

En flittig student

Marianne var flittig som student. «Jeg hadde jo en fordel når jeg begynte å studere i Bergen, fordi jeg hadde jobbet noen år. Jeg hadde den rytmen i kroppen som gjorde at jeg sto opp og var på skolen mellom 8 og 4 hver dag.» Var det ikke forelesninger, så satt hun på en lesesal eller i kantinen med andre studenter.

På selve studiet var hun del av en sammensatt, sosial gjeng med studenter. De gikk mye ut i lag eller samlet seg hos hverandre. Og ikke minst, så jobbet de sammen med skolearbeid. «Jeg husker vi oppmuntret hverandre til å være aktiv i timene, til å delta og ikke tenke at noen spørsmål var dumme. Det var om å gjøre å få terskelen ned på dette her med å tørre å spørre når man lurer på noe. Man lærer jo mye mer i en forelesning om man er aktiv. Det var kjempeviktig.» 

«Vi oppmuntret hverandre til å være aktiv i timene, til å delta og ikke tenke at noen spørsmål var dumme.»

Marianne var veldig aktiv som student i Bergen, og særlig engasjert i internasjonalt arbeid. Hun var med i et aksjonsnettverk og i Latinamerikagruppen, hvor hun jobbet for dem med å sette opp arrangementer og aksjoner. Gjennom spanskstudiet fikk de god kontakt med det spansktalende miljøet i Bergen. «Vi hadde fester sammen, med god mat og musikk.» Sånn fikk de også bruke språket og kom godt inn i miljøene. 

Marianne sammen med venner på en benk på Torgalmenningen.
Marianne og vennene hennes på Festplassen i Bergen.

Uteliv

Utelivet forandret seg mye i løpet av de første årene Marianne hadde i Bergen. Hulen, Studentsentert og Nattjazzen var alle populære. Da de gikk ut var det særlig Wesselstuen og Holberg. Og Bangla – Skipperstuen i Torggaten som holdt oppe en halvtime lengre enn de andre utestedene. Inne var det alltid mye folk, så stedet fikk det populære kallenavnet sitt etter at noen bemerket at det var tettere med folk der inne enn i Bangladesh. «De slapp inn så mye folk at man sto tett i tett som sild i tønne, akkurat som i Bangladesh.»

Motgang som student

Studenttilværelsen er ikke bare uteliv, fritid og gode venner. Marianne husker tilbake til en periode hun ble skikkelig syk og måtte være sengeliggende i en lengre periode. «Det var jo litt sårbart, for det ikke noen foreldre eller noe sånt nettverk rundt med da. Altså jeg hadde jo kollektivet og en kjæreste som passet på, men det var ikke noen voksende som kunne hjelpe meg med å vurdere hva jeg trengte. Som student så fungerer det så fint når du er på topp og kan delta på uteliv, fritid, kultur og sånt, men man blir litt sårbar når det er sykdom i bildet for eksempel.»

Føler med dagens studenter

Marianne har selv barn som studerer i Bergen nå, så hun kan se hvordan studentlivet har forandret seg. «Det ser ut som at det er mye mer press på dagens studenter. Jeg valgte jo bare å ha dårlig råd og gi blaffen, også gikk det jo rundt på en måte likevel. Men nå ser det ut som det er så mye jobb hele tiden.» Det kan virke som at dagens studenter har det mer stressende i perioder og mindre tid til frihet.

Hun ber dagens studenter om å prøve å nyte friheten før alle forpliktelsene kommer. Studietiden kan være fantastisk hvis man legger til rette for det. 

Marianne og venner på fest.
Marianne som student på 1980-tallet

Infodryss fra 1986:

100 kr tilsvarte: 234 kr i 2019 (Norges Bank)
Lønn per normalårsverk: 148 200 (SSB)
Nr 1 på topp 20 listen i uke 33: Papa Don’t Preach – Madonna
Store begivenheter: Bergen arrangerte Eurovision Song Contest i Grieghallen
Vi svarer ikke hendvendelser via dette skjemaet. Dersom du ønsker å komme i kontakt med oss kan du sende en melding til hei@utdanningibergen.no