Lyderhorn

Lyderhorn (396 moh.) er det vestligste av Bergens syv fjell og startfjellet for 7-fjellsturen.

Med sin nærhet til kysten gir Lyderhorn deg en tur med utsikt til hav og grønne områder. På grunn av beliggenheten bærer Lyderhorn preg av å ha vært et militærstrategisk fjell og du kan finne kanonstillinger, bunkere og spor etter militær aktivitet på turen mot toppen.

Etter folketroen sies det at Lyderhorn var en samlingsplass for hekser på Valborgsnatten, Anne Pedersdotter som ble anklaget for hekseri i Bergen i 1590, var en av dem som skulle ha fløyet til Lyderhorn på heksestevne. Om du møter så mange hekser på veien er tvilsomt, men du kommer garantert til å møte andre turgåere, da dette er et populært fjell, spesielt om søndagene om været er fint.

Ned fra toppen finnes det mange stier som går i forskjellige retninger. Ukjent i området? Ikke eksperimenter! Gå ned samme stien du kom fra for å unngå bratte og ulendte veier.

Turveier til Lyderhorn

Fjellet kan nås fra flere steder og på toppen venter en strålende utsikt over innseilingen til Bergen og øyene i vest. Lyderhorn er det byfjellet som ligger lengst fra sentrum, og det kan derfor være greit å ta første stykket med bil eller buss.

Gravdal/Laksevåg

Ta buss nummer 17 til Gravdal for å bestige Lyderhorn fra nordøst. Følg veien fra bussens endestopp til Norsk Undervannsinstitutt - NUTEC (her finnes også parkeringsplasser). Gå gjennom undergangen ved instituttet og fortsett på grusvei som slynger seg jevnt oppover, og videre til høyre på sti som fører fram til en trapp ned mot Skålevikvatnet. Terrenget bærer lett innover før det stiger bratt opp mot toppen.

Loddefjord/Kjøkkelvik

Ta buss nummer 5 eller 6 fra Olav Kyrres gate til Loddefjord terminal. Fra busstoppet går du oppover hovedveien i nordlig retning forbi Kjøkkelvik skole, og tar av opp Lyderhornslien til høyre (ca. 15 minutter). I første kryss følger du vei opp til høyre. Det er skiltet mot Lyderhorn. Dette er den bratteste og korteste veien opp til Lyderhorn.

Om du vil finne kartruter, gå til ut.no