Utsikt mot Ulriksmasten og gondolbanen som går fra Haukeland til toppen. Foto.

Ulriken

Ulriken (643 moh.) er det høyeste av Bergens syv fjell, og fra toppen har du nydelig utsikt.

Fjellet med den velkjente banen og masten på toppen er et kjært kjennetegn for Bergen. I området rundt masten finner du også en kiosk og en restaurant, og herfra har du et godt utgangspunkt for fine turer på Byfjellene. Foruten panoramautsikten over Bergen kan du på klare dager se så langt som til Folgefonna i sørøst og Fedje i havgapet mot nordvest. Om du er av den ivrigste typen, kan du bli med på Ulriken opp, som er et motbakkeløp som foregår hvert år i mai. 

Turveier til Ulriken

Det er flere stier opp til toppen. Det mest vanlige startstedet er ved Ulrikbanens stasjon like over Haukeland sykehus eller fra Montana på Landås. Det er også mulig å ta seg til toppen med en av Ulriksbanens gondoler.

Fra Haukeland sykehus

Fra sentrum til Haukeland sykehus tar det omlag 45 minutter å gå. Alternativt kan du ta buss nummer 2, 3 eller 80 fra Småstrandgaten v/Exhibition til Haukeland sykehus nord. Fra busstoppet er det skiltet mot Ulriksbanen. Her følger man først banen et stykke før man kommer over til en grusvei. Ved enden av denne grusveien deler stien seg i to deler. Den ene går via fjellets egg, mens den andre følger den ene dalen oppover. Disse turene er forholdsvis like, men stien langs eggen gir bedre utsikt over Bergen sentrum.

Estimert tid fra Ulriksbanens stasjon til toppen: 40-70 minutter.

Fra Montana

Buss nummer 12 går fra Festplassen til Montana, mens turen til fots tar i underkant av en time. Fra Montana følger du skiveien til du kommer over tregrensen, og deretter kan du velge mellom flere ruter mot toppen. Den letteste veien er å ta Oppstemten, trappene som går helt opp. Eller du kan gå Skaret, som er mer utfordrende eller Korketrekkeren som er noe slakere.

Estimert tid fra Montana til toppen: 30-60 minutter

Fra Svartediket

Det er også en sti som går via Svartediket. Denne stien er brattere og mer utfordrende. Estimert tid 30-50 minutter.

Turmuligheter fra Ulriken

Området ved Ulriksmasten er et perfekt utgangspunkt for en rekke turer i skikkelig høyfjellsterreng. De mest populære stiene er skiltet.

Vidden

Dette er en av de mest kjente turene på Byfjellene, og den går i flott høyfjellsterreng. Fra Ulriksmasten går turen via Storfjellet og Rundemanen til Fløyen. Det er også mulig å gå motsatt vei. Turen er merket med varder, og man må beregne fem til seks timer. Platået er værutsatt, så det er lurt å ha med ekstra tøy i sekken.

Turnerhytten

Turnerhytten ligger 1.9 kilometer sørøst for Ulrikstoppen, og er et populært turmål. Hytten er åpen hver lørdag og søndag hele året, og stien er merket fra Ulrikstoppen.

Nubbevannet

På nedstigningen fra Ulriken er det mulig å gå via Nubbevannet (375 m.o.h.), som er mye brukt til bading i sommermånedene. Følg Korketrekkeren ned fra toppen, og gå mot sør når Korketrekkeren møter skiveien.