Jon Fossheim (t.v.), Markus Bjørnereim (midten) og Tobias Martens (t.h.)

Felles E-sport plattform for alle

En god gründeridé kommer ofte fra et ønske om å løse et problem man kjenner til selv. Oppstartsbedriften Gameflow AS ønsker å lage en felles plattform for E-sport, slik at man lettere kan konsumere innhold fra ulike spill på ett sted.

Ønsker å gjøre E-sport allment akseptert 

Markus Bjørnereim og Tobias Martens studerer til en bachelorgrad i kreativitet, innovasjon og forretningsutvikling ved Kristiania Bergen. De er gründerne av oppstartsbedriften Gameflow AS, som har som mål å gjøre E-sport lett tilgjengelig for alle. 

- Ideen oppsto egentlig med bakgrunn i et problem jeg kjente på selv. E-Sport var veldig bortgjemt på nettet og vanskelig å finne fram til. Så jeg og noen venner kom opp med ideen om en samleplattform: et sted man kan samle all E-Sport, og gjøre de mer oversiktlig og lettere å finne fram til, forteller Markus.  

For Markus var ideen opprinnelig kun en hobby med venner. Etter en «stresstest» hvor de sov på madrasser på et leid kontor og jobbet hele døgnet, bestemte Markus seg for å satse fullt på ideen. I dag er Gameflow AS lokalisert på StartupLab Bergen og har fått støtte fra både Innovasjon Norge og investorer til å realisere underholdningsplattformen. 

- Vi har forsøkt fra dag en å lytte til brukernes behov, og utvikle en tjeneste sammen med dem. Vi ønsker at dette skal være en tjeneste som kan gjøre et undergrunnsfenomen til noe som er mer allment akseptert, forklarer Tobias. 

Balanserer studie og gründerlivet 

Det var på bachelorstudiet at Markus møtte på medgründer Tobias Martens, som i dag tar seg av selskapets design og markedsføring. Etter Gameflow AS ble stiftet sommeren 2019, har duoen gjort sitt beste i å balansere gründerjobben med studentlivet. 

- Første året var vi kun på skolen, men etter det har vi kombinert utdanningen med selskapet, og fått brukt teorien i praksis fortløpende. Studiet har vært til stor nytte når det gjelder å lære og forstå, samtidig har praksisen gjort det lettere å forstå og gå i dybden på det vi lærer på studiet. Så det har gått veldig fint sammen, forteller Markus. 

PC-skjerm med kode på.
Studentgründerne er selv store tilhengere av E-sport, og ønsker å lage en felles samleplattform.

Balansen har vært utfordrende til tider. Eksamensperiodene er hektisk, mens grunderskap er dynamisk – og av og til oppstår det kollisjoner i arbeidsmengde og timeplaner. Duoen understreker at prioritering av arbeidsoppgaver og god kommunikasjon er viktig, men at det er fordelaktig å være student når man vil drive med en egen oppstart eller bli kjent med gründermiljøet. 

- Studiet vårt er en veldig fin måte å komme inn i gründerverden på, selv om man ikke starter et selskap. I det første semesteret skulle vi starte en studentbedrift, og der lærte vi alt fra å skrive en forretningsplan, undersøke markedet, og hvordan samle inn data, forteller Tobias. 

- Vi er heldige som har et studie som passer med det vi starter. Hvis ikke, hadde vi ikke kommet like langt som vi har nå. Det å jobbe som gründer gjør det lettere å være student. Det å være student gjør det lettere å jobbe som gründer, legger Markus til. 

Bilde av inngangsparti fra Start up lab.
Gameflow AS fikk kontorplass på Startup Lab tidlig i oppstartsfasen. Her trivdes studentgrunderne godt og trekker fram miljøet og nettverket som lærerikt og nyttig.
Leter du etter kontorplass eller et grundermiljø? Sjekk ut støttespillere som kan hjelpe deg på vei

Bor det en gründer i deg? 

Å bli gründer er ofte komplisert: noen satser uten å være fullt forberedt, andre bruker lang tid før de tør å satse. Gameflow-gründerne reflekterer over fallgruver som de ofte er vitner til, og deler sine råd: 

- En tydelig fallgruve er at det er lett å tenke «vi er en vennegjeng og vi skal erobre verden». Det er viktig å skille mellom det å være venner og drive et selskap sammen – altså ha det gøy, og det å være profesjonelle. Man må ha god forventningsavklaring: Hva er din rolle, hva er din jobb? Hva forventer jeg av deg, og hva forventer du av meg? Å skrive gode kontrakter fra starten av og bli enig om rammene er viktig, oppfordrer Markus. 

Duoen forteller at et godt team er fundamentalt, og mange investorer ser etter teamdynamikken i tidligfase oppstartsselskaper. Teamet må være bærekraftig, ha en langtidsmotivasjon, utfyllende kvalifikasjoner og komplementerende personligheter. Det er også viktig at teamet har det gøy på veien, da gründerreisen kan være et maraton.  

- Du må virkelig ha motivasjonen på rett plass og være villig til å ofre mye.  Du må kjenne at det du skal begynne med er verdt å bruker sene kvelder og helger til å jobbe på. Når det trengs, må du være veldig på. Det må du være forberedt på, råder Markus. 

“Det er viktig å skille mellom det å være venner og det å drive et selskap sammen”


Mange gründerspirer blir gjerne forelsket i ideen sin uten at den har potensiale til å videreutvikles. Duoen forteller at studiet deres har hjulpet dem til å ha et realistisk syn på framgangsprosessen, og tror at flere kunne blitt flinke gründere om de hadde et annet syn på hva rollen innebærer:   

- Hvis du går rundt i Bergen by og spør «bor det en grunder i deg?», så tror jeg mange ville sagt nei - for mange er redd for å assosiere seg selv med det. Men når man spør om andre ting som til sammen skaper gründerrollen, som f.eks. er du glad i å samarbeide med andre? Er det ting du irriterer deg over som du tror du ville løst bedre? Det tror jeg folk ville svart ja på, forklarer Tobias og avslutter med en tankevekker: 

- Det er mange kvaliteter og egenskaper som til sammen utfyller gründerrollen. Så spørsmålet er: er man villig til å ta steget videre og utgjøre en forskjell i verden?

 

Les også andre historier om studenter og entreprenørskap:

Vurderer du å studere innovasjon og entreprenørskap? Bergen har mange studietilbud.
Vi svarer ikke hendvendelser via dette skjemaet. Dersom du ønsker å komme i kontakt med oss kan du sende en melding til hei@utdanningibergen.no