Sommerjobb

Ser du etter en sommerjobb, men usikker hvordan du skal gå frem? Få råd om hvordan du kan sikre seg en jobb, og få oversikt over ledige sommerjobber i 2025.

En sommerjobb gir både god inntekt og verdifull arbeidserfaring som er nyttig å ta med seg videre. Det styrker CV-en din, og du får mulighet til å skaffe nye referanser og et nytt nettverk i arbeidslivet.

Finn ledige sommerjobber

Hvorfor skaffe deg sommerjobb?

Sommerferien er en perfekt tid for å prøve ut forskjellige yrker. Det finnes sommerjobber innenfor alle slags bransjer, og det er en god anledning til å finne ut av hva som interesserer deg, og hva du liker å jobbe med.

Er du heldig finner du kanskje en sommerjobb som er relevant for det du studerer og som du kanskje kan beholde som deltidsjobb ved siden av studiene? Men husk at all arbeidserfaring er god å ha med videre i karrieren. 

 

Gode råd når du leter etter sommerjobb

  • Ikke alle stillinger blir lyst ut på nettet. Derfor er det lurt å benytte nettverket ditt for å finne ledige sommerjobber. Spør familie, bekjente og venners venner om de vet om noen som trenger sommervikarer! 
  • Ta direkte kontakt med arbeidssteder for å høre om de har behov for hjelp i ferien, eller lever en åpen søknad. 
  • Ikke vær for selektiv. Det kan være stor konkurranse om sommerjobbene, og det er ikke sikkert du får drømmejobben, så ikke lås deg til kun den.
  • Ha et åpent sinn når du søker jobber, og ikke vær redd for å prøve noe nytt. Kanskje du blir positivt overrasket? Dessuten kan det komme godt med å ha en allsidig arbeidserfaring.
  • Vær tidlig ute! Mange arbeidsgivere begynner å lete etter arbeidstakere allerede på høsten. 

Når bør du søke sommerjobb? 

Allerede på høsten begynner bedrifter å lyse ut ledige stillinger. Det kan være lurt å begynne søknadsprosessen så tidlig som mulig. Da har du større mulighet for å få jobb, og du får flere alternativer å velge i. Populære jobber forsvinner fort! 

 

Hva er vanlig lønn i en sommerjobb? 

Det er stor forskjell i lønn for sommerjobber. Lønnsnivået vil variere ut i fra alder, utdanning, arbeidserfaring og arbeidssted. Mange bransjer har tariffavtaler som regulerer hvor mye du som arbeidstaker bør tjene. I de fleste bransjer ligger timelønnen fra rundt 140 kr og opp mot 200 kr for deg som er over 18 år.

 

Må du signere arbeidskontrakt? 

Når du begynner i ny jobb hos en arbeidsplass er det er viktig å påse at du får en skriftlig arbeidskontrakt. Der skal det stå tydlig hvor lenge du er ansatt, arbeidstid, overtidsbestemmelser og lønn. Det har du rett på i alle ansettelsesforhold, selv om det er en sommerjobb som varer en kort periode.

 

Hvordan skriver du CV og søknad? 

Når du søker på en jobb er det viktig å ha en oversiktlig CV og en god søknad som er skreddersydd til stillingen du søker på og som er fri for skrivefeil. Husk at dette er en del av førsteinntrykket du gir, og arbeidsgiver vil se om du legger inn tid og innsats i jobben allerede her.  

Tips til hvordan du skal skrive søknad og CV

Eksempel og mal for CV

Eksempel og mal for jobbsøknad

 

Hvordan forbereder du deg til intervju? 

Hvis du blir innkalt til intervju bør du forberede deg på forhånd. Arbeidsgiveren ser på deg som en god kandidat, og ønsker nå å bli enda bedre kjent med deg som person. Så vær forberedt på å svare på spørsmål om deg selv!  

Slik blir du klar for jobbintervjuet  

Gode tips til å roe nervene dine før intervjuet

Leter du etter ledige sommerjobber?

Se ledige sommerjobber for deg som er student. 

Finn ledige sommerjobber
Vi svarer ikke hendvendelser via dette skjemaet. Dersom du ønsker å komme i kontakt med oss kan du sende en melding til hei@utdanningibergen.no