Byen e Bergen
Byen du har valgt å tilbringe din nye hverdag som student i, er en by med sin helt egen atmosfære. For noen er Bergen nokke for seg sjøl, ulikt alle andre byer i Norge. Om det stemmer er opp til deg å avgjøre. Vi har samlet noen knipper typiske bergenske fenomener.
Nystemten
Bergens bysang (eller nasjonalsang, som bergenserne kaller det), offisielt «Sang til Bergen» med undertittel “Udsigter til Ulrikken” har fått litt ulike navn avhengig av hvem du spør, som «Bergenssangen», «Jeg tok min nystemte» eller rett og slett bare «Nystemten». Sangen ble skrevet som en selsskapsvise, av dikteren og biskopen Johan Nordahl Brun i 1790. Mannen er også kjent som forfatter av «Norges Skaal / For Norge og Kiempers Fødeland». At Brun opprinnelig var trønder snakkes det sjeldent høyt om i byen blant de syv fjell.
Du kommer til å høre Nystemten i mange forskjellige sammenhenger. Den synges før hver kamp på Brann Stadion, ved åpningen av Festspillene og ved mange andre arrangementer, både store og små. Noen ganger, spesielt på 17. mai, kan du til og med oppleve at Nystemten er like viktig som den norske nasjonalsangen.
Buekorps
Dette er definitivt det som gjør Bergen unik i Norge (og verden). I din studietid i Bergen vil du se og defintivt høre trommene i Bergens smale smau. Buekorps er en særbergensk tradisjon og finnes ingen andre steder i Norge (eller verden for den sakens skyld). Dette er nok en av grunnene til at bergensere har et elsk/hat forhold til dem.
Buekorps (eller Bauekorps som noen sier) har sine røtter tilbake til borgervæpningen eller heimevernet (1850-årene). Gutter som hadde fedre i borgervæpningen begynte å etterligne dem og sånn oppsto organiserte buekorps i Bergens gamle bystrøk. I 1994 ble det første jentekorpset etablert, Lungegaardens buekorps.
I april/mai våkner de til live for fullt! Hvis du bor i et typisk buekorpsstrøk (Sandviken f.eks), bør du finne deg et annet sted å lese til eksamen, med mindre du synes trommingen er avslappende og får frem leselysten.
Skillingsbolle
Skillingsbollen er kanskje den mest bergenske av alle bergenske bakverk og har muligens vært her i 500 år. Det var sannsynligvis hanseatene som tok skillingsbollene til Bergen, når kanel ble tilgjengelig gjennom handel med Østen, selv om opphavet er høyst usikkert.
Skillingsboller er laget av søt gjærdeig som er penslet med smør, sukker og kanel. Navnet kommer av at bollene i sin tid kostet en skilling. I andre deler av landet kalles de kanelsnurr, kanel i svingene o.l., men bergenserne var selvsagt først ute med denne delikatessen. Hvert år kårer avisen Bergens Tidende byens beste skillingsbolle.
Hansa
De fleste studenter har på en eller annen måte stiftet bekjentskap med Hansa. Bryggeriet, oppkalt etter hanseatene (som gjorde Bergen til Nordens viktigste by fra 1300 til 1700-tallet), er noe av det mest typisk bergenske man finner. Hansa er Bergens største bryggeri, og ble etablert av Waldemar Stoud Platou i 1891.
Selv om det offisielt heter Hansa Borg, etter fusjon med Borg bryggeri i Sandefjord, er det sjelden du hører en bergenser si noe annet enn Hansa.
Beffen
Den pittelille fergen er en snart 130 år gammel institusjon i Bergen, og navnet har sin opprinnese i Bergen Elektriske Fergesælskap. Beffen har blitt brukt til å pendle til og fra jobb, skole og for å slippe å gå 20 min fra ene siden til andre. Blant store tankskip og hurtigbåter tøffer den over Vågen til Nordnes. Dessverre er det færre passasjerer som gjør at det spøker for Beffen. Hvis du vil ta en tur, gjør det nå før det er for sent.
I dag er det tre småferger med ruter rundt byen, driftet av Bergen kommunale kystkultursenter. Dette er en kjempefin måte å se Bergen fra sjøsiden.
I 2021 ble det laget en dokumentar om Beffen, Alt for Beffen (Regi: Anne Magnussen).
Statsraad Lehmkuhl
Seilskipet Statsraad Lehmkuhl kalles gjerne for «Bergens stolte dame» eller «Bergens hvite dame». Til vanlig ligger den til kai i Vågen utenfor Bryggen og Rosenkrantztårnet. Skipet ble bygget som skoleskip for den tyske handelsflåten i 1914, men har vært i bergensk eie siden 1921 da det ble kjøpt av tidligere statsråd Kristofer Lehmkuhl.
Fra 2021 til 2023 var Statsraad Lehmkuhl på jordomseiling for aller første gang. Det var stor fest da den ankom Bergen etter 604 dager på tokt.
«Statsraaden» er ett av tre norske skip av sitt slag, sammen med «Sørlandet» og «Christian Radich», og det største med sine 98 meter. Det er mulig å delta som mannskap på både korte og lengre seilaser.
Skipet ligger vanligvis til kai ved Bryggen som gjør det til en naturlig del av bybildet.
Festspillene i Bergen
Festspillene i Bergen er en årlig norsk festival som feirer musikk, billedkunst og teater. Siden oppstarten i 1953 har festivalen vokst betydelig, og nå omfatter den omtrent 200 arrangementer over to uker i mai-juni. Festspillene gir Bergen et unikt kulturelt preg og skaper en livlig atmosfære i byen.
Brann
Sportsklubben Brann er det største fotballaget i Bergen, og blir ofte kalt for byens stolthet. Uavhengig om man er en ivrig fotballfan eller ikke, heier de fleste bergensere på Brann. Hvert år spiller laget sin tradisjonsrike fotballkamp den 16.mai, en begivenhet som engasjerer både dedikerte supportere og russ. For mange er dette en viktig del av oppladingen til nasjonaldagen, og det skaper en unik atmosfære i byen. Brann gir en følelse av lokal identitet og fellesskap som er viktig for enhver bergenser.
Fisketorget
Fisketorget i Bergen er et av Norges mest berømte utendørsmarkeder, kjent for sitt varierte utvalg av fersk fisk, frukt og grønnsaker. Med røtter som går tilbake til 1200-tallet, har torget vært en sentral møteplass for handel i regionen i århundrer. Markedet åpner for sesongen tidlig i mai og er en livlig destinasjon både for bergensere og besøkende. Her kan man nyte atmosfæren, smake på lokale delikatesser og oppleve byens maritime tradisjoner.