Slik mestrer du å bo i kollektiv

Å bo sammen med andre kan være både utfordrende og gøy. Her er noen tips og triks om hvordan du mestrer kollektivet. 

Truser gjemt i sofaputer, mat som har sporløst forsvunnet fra kjøleskapet, timelange dusjer og en som er veldig tissetrengt. Ikke akkurat en idyllisk tilværelse. Men det trenger vel ikke å være slik?

1. Venner for livet? 

Mens noen flytter inn som fremmede og ut som venner, er det andre som gjør det motsatte. Når du bor med andre, blir du enda bedre kjent med deres vaner – og uvaner. Tenk deg godt om før du flytter inn med en venn. Kan samboerskapet gå utover vennskapet? Klarer dere å løse konflikter? 

Tips: Snakk om hva som skjer om dere skulle bli uvenner. Hvordan løser dere en konflikt?

2. Gjør noe kjekt sammen 

Å bo med andre kan være en fin måte å kickstarte det sosiale studentlivet. Ha noen faste fellesritualer for å holde stemningen oppe. Stell i stand en felles middag eller spill et spill sammen i ny og ne. Bli bedre kjent med hverandre og hverandres venner. Slik utvider du vennskapskretsen.

Tips: Har dere fellesmiddager eller gjør felles innkjøp på enkelte ting, er det penger å spare. Bruk dem på noe kjekt! 

3. Velg dine kampsaker 

Kommunikasjon er, som nevnt tidligere, en viktig del av det å bo sammen. Men når bør du tie og svelge noen kameler?

Scenario
Du finner brødsmuler på fjølen som du irriterer deg grønn over. Du kan: 

A: Gi beskjed om brødsmulene til den det gjelder.
B: Tenke at det bare er brødsmuler og innse at du irriterer deg noe unødvendig.
C: Tørk opp brødsmulene, irritasjonsmomentet er borte og det tok deg kun 1 minutt.

Her kan det være verdt å spørre seg selv om dette er en bagatell eller kampsak. Iblant kan det være enklere både for deg selv og den det gjelder at du lar det passere. Se for deg utfallet av hvordan du håndterer situasjonen. Gjør det beste ut av det.

4. Tenk som andre 

Kollektiv handler om å gi og ta. Derfor er det viktig å prøve å forstå andres tenke- og væremåte. Vær tålmodig, men gi beskjed i god tid før begeret renner over for deg. Kommunikasjon er nøkkelen. Ikke bygg opp masse sinne fordi andre sine vaner er annerledes enn dine. Prøv å forstå hvorfor personen gjør slik den gjør. Kanskje vet den ikke bedre. Ha respekt for hverandre og hverandres ting. 

5. Fellesinnkjøpene 

Er det ikke din tur til å kjøpe dopapir? 
Fellesinnkjøpene kan være et herk, og i mange kollektiv rulleres det på hvem som legger ut for det. Fellesvarer som dorull, håndsåpe og vaskemidler er fellesinnkjøp som heller burde gå gjennom faste innkjøp. Bli enige om et fast beløp som skal overføres til en konto, eller en spesifikk dag for handel. Bruk apper som Splitwise eller Vipps for å dele opp beløpet. Følger dere tipset om fellesmiddag, kan det som spares opp brukes på disse tingene. 

Tips:
Utvid gjerne handlelisten med enkelte matvarer som for eksempel ketchup og sennep. Dette er ting som brukes en gang i blant og ofte går ut på dato, men som alle har i skapene sine. Kjøp også i bulk dersom det lønner seg økonomisk.

6. Grenser og lister 

Å informere om egne grenser er godt for bomiljøet. Dette kan gjelde grenser for renhold, allergier, bråk, festing og privatliv. Har du en viktig eksamen? Gi beskjed om hvilke perioder du trenger fred og ro. Her blir lister veldig nyttige. Lag en kalender som inkluderer hverandres timeplan og lag en vaskeliste. Da kan man lettere justere seg etter andre, vise hensyn og sikre at fellesplikter blir gjort. Del inn vaskelisten i rom på rullering, legg gjerne opp til en fellesvasking. Slik sikrer man at ingen sluntrer unna.   

7. Privatlivet 

Ingen har behov for å se edlere deler i fellessonen. Fellessonen er felles av en grunn, så hold privatlivet ditt innenfor dine egne fire vegger; det eneste stedet nakenakrobatikk er OK. Når det kommer til lydnivå, kommer dette an på hvem du bor med. Noen er har gode sovehjerter, andre syns det greit å sove med ørepropper, mens enkelte er litt mer sensitive. Lytt til de du bor med dersom de føler ubehag og kom til en løsning. 

Tips: Kjøp inn en felles boks med ørepropper. Da har i hvert fall alle muligheten til å “plugge seg ut”.

8. Klesvask 

Ja, det å vaske klær er ikke det gøyeste du kan gjøre. Det betyr ikke at du bør spare opp hele klesvasken i ukesvis og okkupere vaskefasilitetene i dagevis når du først setter i gang. La heller aldri klesvasken ligge timevis i maskinen etter at den er ferdig. I beste fall begynner den å lukte, og i verste fall har noen du deler vaskefasilitetene med flyttet på vasken din, og du må på skattejakt for å finne dine klær. 

Tips: Ha en fellesvask for kjøkkenhånduker og håndkle. Slik fyller dere en hel maskin. 

9. Du bor ikke på hotell 

Respekter andres ting og ta hensyn. Rydd opp etter deg selv, spesielt i fellesområder som kjøkken og stue. Vask opp etter deg når du er ferdig med matlagingen. Ingen liker å måtte ta oppvask etter andre. Spesielt ikke om de i utgangspunktet skulle lage mat selv. 

10. Spør heller en gang for mye enn en gang for lite 

Å spørre skader aldri. Hør med de du bor med før du arrangerer fest, blir forsinket med fellespliktene eller må låne noe i kjøleskapet. Kanskje en fest passer dårlig for noen denne uken? Kanskje noen trenger de fiskekakene du gjerne vil låne? 

11. Hvem har ansvar for husleien?  

Når du bor i kollektiv, har du selv ansvar for å betale husleien i tide. Her er selvsagt huseier pliktig til å ha en skikkelig kontrakt med alle som bor i leiligheten/huset. Men dersom ansvaret for betaling ligger på én person (ja, det skjer dessverre), så er det spesielt viktig at dette betales inn i tide. Dette forhindrer sure miner og i verste fall at dere skilles som uvenner eller noen kastes ut fordi betaling uteble og noen andre må dekke inn dette for deg. Ikke vær en egobæsj! 

Tips: Om dere ikke får lov til å dele opp kontrakten basert på rom av huseier, kan det være å lurt å signere en kontrakt dere imellom.  

Har du flere tips til et vellykket liv i kollektiv? Send de til oss!